Nicusor Dan va cere DNA să verifice cum sunt aplicate PUZ-urile suspendate de justiție

L. G. | 07.06.2022

Nicușor Dan  a acuzat Inspectoratul de Stat în Construcții și pe prefectul Capitalei, că îndeamnă primarii de sectoare să încalce o hotărâre judecătorească executorie, de suspendare a PUZ-urilor.

Pe aceeași temă

Primarul General al Capitalei a precizat că în cursul zilei se va adresa DNA pentru a solicita verificarea emiterii autorizațiilor de construire pe baza PUZ-urilor suspendate.

 

„Ce fac Inspectoratul de Stat în Construcții și prefectul Municipiului București? Îndeamnă primarii sectoarelor din București să încalce hotărârea judecătorească executorie pronunțată de Tribunalul București. Ca să explic mai simplu. Noi avem o hotărâre a CGMB pe PUZ-ul de sector, instanța de judecată, printr-o hotărâre executorie, chiar dacă este atacată cu recurs, a dispus suspendarea executării acestor PUZ-uri de sector. Ce înseamnă asta? Înseamnă că PUZ-ul de sector nu mai există juridic în momentul de față. Legea construcțiilor spune că orice autorizație de construire trebuie să se bazeze pe o documentație de urbanism, fie PUG, fie PUZ, fie PUD. Și ce spun Inspectoratul de Stat în Construcții și prefectul Municipiului București? Spun că, dacă tu ai început procedurile pentru a primi o autorizație de construire, primarul de sector poate să-și întemeieze autorizația de construire pe un act care nu mai există juridic, PUZ-ul suspendat în instanță. Asta e o aberație juridică, pe care orice student la Drept în anul I poate să o sesizeze. Nu poți să întemeiezi un act administrativ pe un act care nu mai există juridic”, a afirmat Nicușor Dan.

 

Primarul general a spus că, marți, va reveni cu ceea ce le-a transmis primarilor de sectoare de două ori până acum: „este ilegal să emiți autorizații în baza unor acte care juridic nu mai există”.

 

„O să mă adresez oficial ministrului de Interne, șeful ierarhic al prefectului, și ministrului Lucrărilor Publice, șeful ierarhic al șefului Inspectoratului de Stat în Construcții, în care o să informez de acest abuz și o să le solicit să corecteze în mod administrativ aceste indicații ilegale pe care subordonații lor le fac”, a adăugat Dan.

 

Nicușor Dan i-a avertizat pe primarii de sectoare că „sunt pe cont propriu, interpretarea legii este atributul fiecăruia” și ei sunt cei care semnează.

 

„Există din anul 2019 un dosar la DNA care vizează modul în care a fost emis PUZ Sector 3. Am completat plângerea pentru emiterea celorlalte PUZ-uri de sector. Am solicitat DNA să verifice și modul în care au fost emise și PUZ-urile de la sectoarele 2, 4, 5 și 6. Azi o să solicit DNA în cadrul aceluiași dosar să verifice modul în care sunt aplicate de primăriile de sector PUZ-urile de sector după ce ele au fost suspendate întâi administrativ și apoi prin hotărâre judecătorească”, a mai declarat primarul general.

 

Reacția lui Nicușor Dan vine după ce prefectul Capitalei, Toni Greblă, precizează, într-un comunicat de presă transmis luni, că primăriile de sector au obligația să elibereze autorizațiile de construire pentru solicitările înregistrate până la suspendarea planurilor urbanistice zonale (PUZ).

 

Primarul general Nicușor Dan anunța, în 18 februarie, că Tribunalul București a anulat planurile urbanistice zonale pentru sectoarele 2, 4 și 5, ceea ce înseamnă că, „prin decizii ale instanțelor, toate cele cinci PUZ-uri abuzive de sector sunt acum stopate”. Detalii aici.

 

Ecopolis este organizația neguvernamentală care a inițiat litigiul în urma căruia au fost suspendate cele 3 PUZ-uri de sector.

 

„Acest ONG a făcut ceea ce trebuia să facă (și n-a făcut!) Inspectoratul de Stat în Construcții – adică a apărat interesul public. Reamintesc că am trimis către acest Inspectorat, încă din iulie anul trecut, un raport care conține 23 de motive de nelegalitate privitoare la PUZ-urile de sector, dar în mai bine de jumătate de an nu s-a făcut nicio verificare în legătură cu aspectele semnalate”, spunea atunci Nicușor Dan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22