Întâlnire Tudose - ONG-uri: protestele continuă. Sesizarea comisiei de la Veneția, incertă

Dora Vulcan | 27.12.2017

Premierul Mihai Tudose se întâlneşte miercuri cu reprezentanţii a 43 de organizaţii civice, unele aflate la originea protestelor privind legislaţia penală, care i-au solicitat o discuţie pe tema legilor justiţiei şi a modificărilor codurilor penale.

Pe aceeași temă

 

 

 Mihai Politeanu de la Initiativa Romania a declarat miercuri dupa intalnirea cu Mihai Tudose de la Palatul Victoria ca i-a prezentat premierului trei solicitari, la una singura - cea privind sesizarea Comisiei de la Venetia cu privire la modificare justitiei - fiind primit un un raspuns "care nu este categoric", transmite Hotnews.ro. 

 

Protestele vor continua, a anunțat Polițeanu.

 

Care sunt cele trei solicitari adresate premierului, potrivit lui Politeanu:

 

Sesizarea Comisiei de la Venetia in privinta modificarii legilor justitiei si codurilor penale

Amanarea prin OUG a aplicarii legilor justitiei pana cand Comisia de la Venetia isi spune opinia si are loc un dialog real privind aceste legi

Demiterea imediata a ministrului justitiei, Tudorel Toader, "care demult nu mai este un partener credibil", atat pentru institutiile independente ale statului cat si pentru partenerii externi

"Aceasta intalnire nu e imbucuratoare din punctul nostru de vedere si solutia e in continuare protestul in strada", a adaugat sursa citata.

 

Intrebat cum a raspuns premierul la cererea privind amanarea (prorogarea) legilor justitiei prin Ordonanta de Urgenta, Mihai Politeanu a spus: "A fost un raspuns destul de general, acela ca executivul nu-si asuma Ordonante de Urgenta in materie penala".

 

In cee ce priveste demiterea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, ceruta de participantii la discutii, Mihai Politeanu a spus ca "am considerat raspunsul negativ, desi premierul nu a spus 'Nu'".

 

Premierul a fost de acord ca toate aceste discutii despre legile justitiei nu ar fi trebuit sa aiba loc si ca el ar fi trebuit sa aiba spatiul de a se ocupa de guvernare, a adaugat reprezentantul organizatiei "Initiativa Romania".

 

"Din cele trei solicitari, am primit un singur raspuns, privitor la sesizarea Comisiei de la Venetia. Nu e un raspuns categoric, premierul a zis ca in urmatoarele zile se va interesa asupra discutiilor purtate de Tudorel Toader cu Comisia de la Venetia si va lua o decizie in consecinta", a adaugat Politeanu.

 

Am primit un singur raspuns la cele trei cerinte ale noastra: referitor la sesizarea Comisiei de la Venetia, nu e un raspuns categoric, premierul a spus ca in urmatoarele zile se va interesa asupra discutiilor lui Tudorel Toader cu Comisia de la Venetia, a adaugat Politeanu.

 

***

 

 Conform platformei "Corupţia ucide", întâlnirea ar urma să aibă loc începând cu ora 11:00, la Palatul Victoria, potrivit News.ro.

 

"De comun acord cu Cabinetul Prim-ministrului, s-a agreat participarea a 7 delegaţi din partea organizaţiilor civice, astfel încât să poată avea un dialog coerent şi clar. În desemnarea celor 7 delegaţi, organizaţiile civice au luat în considerare criteriul unei reprezentativităţi cât mai mari a grupurilor semnatare", se precizează pe pagina de Facebook "Corupţia Ucide".

 

La întâlnire vor participa: Alexandru Socol – Corupţia Ucide; Ciprian Ciocan – Vă Vedem din Sibiu, Laurenţiu Ştefănescu – Iniţiativa Timişoara, Marius Deaconu – Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Mihai Poliţeanu – Iniţiativa România, Mihai Tudorică - #REZISTENŢA, Radu Dumitriu – delegat al organizaţiilor din Diaspora.

 

Un număr de 43 de organizaţii civice i-au transmis, sâmbătă, premierului Mihai Tudose, o scrisoare deschisă prin care i-au solicitat o întâlnire până la finalul anului, spunând că viitorul României şi libertatea ei trebuie să primeze, iar pentru asta singura soluţie este dialogul.

 

Premierul a răspuns chiar pe pagina de Facebook "Corupţia Ucide", unde a fost postată şi scrisoarea, propunând data de 27 decembrie. Propunerea sa a fost acceptată.

 

"Legat de o posibilă întâlnire în perioada 27 - 30 decembrie, vreau să vă transmit că sunt deschis la dialog, În acest sens, vă propun data de 27 decembrie. Sunt convins că putem comunica eficient în beneficiul României şi al românilor, iar acest lucru nu e posibil fără toleranţă şi deschidere la opinii contrare. Crăciun fericit!", le-a transmis  şeful Executivului organizaţiilor civice.

 

 

foto Europa liberă (Daniel Mihăilescu, AFP)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22