Întrebat dacă Voiculescu va fi eliberat în baza OUG, Iordache a răspuns: Treceţi mai departe

E.b. | 30.01.2017

Florin Iordache, ministrul Justiției, a declarat, la finalul dezbaterii privind proiectele de grațiere și modificarea Codurilor Penale, că va modifica textele celor două proiecte și, până când nu sunt finalizate, nu poate spune cu ce recomandare va merge în fața Guvernului.

Pe aceeași temă

  


Respectiv, dacă va propune adoptarea proiectelor prin OUG, asumarea răspunderii Guvernului sau prin lege organică. De asemenea, Florin Iordache a refuzat să precizeze ce hotărâri ale CCR îl obligă să modifice Codurile Penale sau ce prevederi ale proiectelor de lege vor fi modificate în urma dezbaterilor de astăzi

 

„Am întrebat în sală - mulţi ziceau să fie (dezbătută) în Parlament, dar dezbatere e și când îşi asumă guvernul. În alea cinci zile, tot dezbatere înseamnă când se depun amendamente şi guvernul le poate asuma sau nu. Până nu finalizez textele acestor acte nu pot spune cu ce recomandare mă duc. Voi avea o discuție cu premierul României și vă voi anunța. Voi veni in faţa guvernului cu nişte acte coerente care să respecte consultarea publică”, a spus ministrul Florin Iordache, întrebat sub ce formă vor fi adoptate proiectele, conform Digi24.ro.


Iordache pare derutat pentru că, anterior, într-o discuție cu jurnalistul Liviu Avram, ministrul a lăsat să se înțelegă că cele două proiecte vor ajunge în Parlament sub formă de lege organică.  Ministrul Justiției a mai precizat că are în vedere un pachet mai larg de legi privind grațierea

 

Florin Iordache a spus că în urma dezbaterilor de astăzi, cele două proiecte vor fi modificate, iar „prevederile neclare sau în neconcordanţă vor fi eliminate”. Totuși, ministrul nu a dorit să spună ce anume va fi eliminat din textul proiectului. Mai mult, întrebat dacă prevederile care vizează abuzul în serviciu vor fi eliminate, ministrul a spus că „vom vedea”. 


De asemenea, întrebat ce hotărâri ale Curții Constituționale îl obligă să modifice Codurile Penale, ministrul a refuzat să răspundă, precizând că totul va fi cuprins în expunerea de motive a proiectului.


Totodată, întrebat despre solicitarea adresată Guvernului de către preşedintele Iohannis, de a abandona demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, Iordache a răspuns: „vom veni în faţa Guvernului cu nişte acte coerente care să raspundă consultării publice”. 


Referitor la acuzația că aceste proiecte de lege favorizează anumiți politicieni, ministrul Justiției a spus că legile nu se fac pentru politicieni ci pentru „politica penală a statului”. 


Actele nu se fac pentru politicieni, ci pentru politica penală a statului. Nu am avut în vedere o anumită persoană”, a asigurat Florin Iordache. 

 

 

Iordache spune că Dragnea nu va fi avantajat de ordonanţe

 

 

În timpul dezbaterii, un participant l-a întrebat pe ministru dacă de graţiere va beneficia vreun om politic.

 

"Nu", a răspuns Iordache.

 

Întrebat de un alt participant  la dezbatere dacă de OUG vor beneficia fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, toţi acuzaţi în dosarul Mineriadei, Iordache a răspuns: “Nu”.

 

Un alt participant la dezbatere l-a întrebat pe ministrul Justiţiei dacă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va fi “avantajat” de cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, răspunsul lui Iordache fiind acelaşi: “Nu”.

 

Întrebat dacă iese Dan Voiculescu din penitenciar în baza OUG privind graţierea, Iordache a răspuns: "Treceţi mai departe”.

 

Dezbaterea publică organizată la Ministerul Justiției a durat aproape patru ore, timp în care au luat cuvântul jurnaliști, reprezentanți ai societății civile, persoane care au fost condamnate penale, și rude de-ale unor persoane închise acum în penitenciare

 

Discuțiile au avut loc în condițiile în care aseară s-au înregistrat cele mai ample proteste de stradă față de aceste două proiecte de ordonanță. Peste 90.000 de oameni au protestat, duminică seară, în toată țara și în diaspora față de proiectul amnistiei și cel al modificării Codului penal.  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22