Numarul mortilor din Colectiv a ajuns la 59. Sambata a murit un tanar de 22 de ani

Iulian Popescu | 21.11.2015

La trei săptămâni de la incendiul din Club Colectiv, numărul morților a ajuns la 59, după ce un tânăr a murit sâmbătă dimineața, la Spitalul Sfântul Ioan.

Pe aceeași temă

 

Pacientul, în vârstă de 22 ani, care a murit sâmbătă la Spitalul Sfântul Ioan, era singurul dintre răniții din Colectiv care mai era internat în această unitate sanitară.

 

Potrivit unui centralizator al Ministerului Sănătății, sâmbătă dimineață mai erau internați în spitalele bucureștene 40 de răniți în clubul Colectiv, dintre aceștia zece în stare critică și gravă.

 

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat joi că ceea ce s-a întâmplat în clubul Colectiv este o situație cu totul excepțională, pentru care multe țări nu sunt pregătite.

 

"Ce s-a întâmplat la Colectiv nu este un lucru care se întâmplă zi de zi. Este o situația cu totul excepțională pentru care multe țări nu sunt pregătite. Eu sunt un adept al profilaxiei și probabil ați auzit acest lucru și în săptămânile care urmează vom detalia lucrurile, dar nu te poți pregăti chiar pentru orice catastrofă de pe lumea asta. (...) Vom învăța din această întâmplare", a afirmat ministrul, care a vizitat o victimă a incendiului internată la Spitalul C.C. Iliescu.

 

El a admis că există diferențe în ceea ce privește dotarea cu aparatură între spitalele românești și cele din străinătate.

''Eu consider că în condițiile date repet: suntem în România, suntem români, trebuie să ne uităm exact ce facem fiecare dintre noi. În mod evident sunt diferențe, dar trăim în România și dumneavoastră, și eu și responsabilitatea noastră și ca medic practician și acum în această funcție este față de pacienții noștri. Asta este situația, și eu, hai să ne gândim cu toții cum facem să ne facem meseria, cât producem, cât lucrăm în comparație cu cei care muncesc mai mult și produc mai mult. Astea sunt condițiile pe care le are România și, în aceste condiții, în acest sistem, avem responsabilitatea de a ne trata pacienții noștri", a spus medicul.

 

În opinia acestuia, în cazul răniților de la Colectiv s-au luat măsurile potrivite.

"Consider că în această situație s-au luat măsurile potrivite. Mi s-a reproșat că uneori realitățile au fost mai sumbre în evoluția pacienților decât s-a întâmplat.

Dincolo de aceste camere sunt aparținătorii pacienților cu care am ținut să ne întâlnim. Nu ar fi fost deloc etic ca oricine de aici să spună că nu va merge bine, vor muri, era un mesaj absolut nepotrivit și nimeni din sistem nu l-ar da. Nu este etic. Dincolo de etică ne gândim la partea concretă. (...) În săptămânile care urmează, ca să discutăm pe cifre și nu pe păreri, vă vom furniza datele de supraviețuire a acestor pacienți. Vă vom produce date, cifre și le vom compara cu cele din cărți să vedem exact în situația acestor cazuri, a gravității lor cum ne-am descurcat ca și sistem. Condițiile de la noi sunt condițiile unui Produs Intern Brut atât cât îl avem", a arătat Patriciu Achimaș-Cadariu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22