O asociatie din Cluj solicita, intr-o scrisoare deschisa catre rectori, respingerea Ordonantei privind plagiatul: Se doreste controlul politic deplin asupra libertatii de exprimare si creatie

T.d. | 02.01.2015

Pe aceeași temă

Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR), o asociatie din Cluj, a transmis o scrisoare deschisa rectorilor universitatilor din tara. In document, GRAUR cere respingerea publica a Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) privind renuntarea la titlurile stiintifice, prin care se urmareste exonerarea de raspundere a “premierului plagiator”, potrivit Mediafax.

Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară a transmis, vineri, o scrisoare deschisă adresată rectorilor, academicienilor şi cercetătorilor, cărora le cere să ia atitudine faţă de Ordonanţa de Guvern "privind exonerarea de răspundere a premierului plagiator".
 

“Controlul deplin al libertatii de exprimare si creatie”

In documentul citat, asociatia subliniaza ceea ce considera a fi o incalcare a autonomiei universitare.

"Vouă, rectori, membri de senate universitare, academicieni, cercetători, intelectuali, ca cetăţeni ai României, părinţi, slujitori ai şcolii, vouă, oameni de oameni, vă adresăm aceste rânduri într-un moment dramatic pentru întreaga lume academică: prin ordonanţa de urgenţă privind posibilitatea renunţării indivizilor la titluri ştiinţifice acordate prin lege, autonomia universitară a fost încălcată în mod vulgar şi suntem în situaţia în care este evident că politicul doreşte controlul deplin al libertăţii de exprimare şi creaţie", se arată în scrisoarea deschisă.

În documentul citat se face referire şi la teza de doctorat a premierului Victor Ponta, acuzat de plagiat, iar asociaţia susţine că legea privind titlurile ştiinţifice este ambiguă.

"Dacă se trece peste faptul că în ultimii doi ani instituţii ale statului au acţionat în mod sistematic sub conducerea şi la bunul plac al unei persoane care se află în litigiu evident cu legea pe care a încălcat-o în mod grav în momentul în care a depus o teză de doctorat sub condiţia că i-ar aparţine, teză care ulterior s-a dovedit a fi plagiată, şi că prin aceasta ar fi în drept să obţină un drept garantat de stat se constată că aceeaşi persoană a adus instituţiile statului în situaţia de apărători ai fărădelegii. Este de subliniat că ambiguitatea legii a fost dusă la extrem şi la absurd prin decizia menţionată. (…) Acordarea titlurilor ştiinţifice este un atribut inalienabil al universităţilor şi al autonomiei academice de care acestea se bucură prin lege", mai scrie în document.

De asemenea, în text se arată că, "dacă premierul plagiator a fost vreodată «…doctor în drept al Ministerului Educaţiei …», atunci Guvernul este în drept să ţină seama de cererea lui personală de a renunţa la titlul nedorit şi să-i aprobe abandonarea".

"Este uşor de constatat că există universităţi în care s-au constituit adevărate grupuri infracţionale alcătuite din zeci de persoane conduse nu arareori chiar de rectorii acestor instituţii şi destinate inducerii în eroare asupra calităţii şi bonităţii academice ale universităţilor. Prin punerea în circulaţie a unor publicaţii acreditate în mod discutabil de organisme ale Ministerului Educaţiei, aceste persoane, ajunse pe această cale profesori universitari, s-au dovedit a fi autori de lucrări plagiate care au fost luate apoi în considerare la promovarea lor", se mai arată în document.
 

10.000 de lucrari publicate plagiate

Asociatia in cauza considera ca vina pentru aparitia lucrarilor plagiate revine ministrilor Educatiei din ultimii 25 de ani.

"Prin analiza temeinică efectuată, am constatat că prin politica dezastruoasă a miniştrilor Educaţiei din ultimii 25 de ani, în România există un număr de cel puţin 10.000 de lucrări publicate plagiate. Aceste lucrări aparţin în mod exclusiv unor autori care provin din instituţiile universitare cu funcţii didactice, persoane din cercetare sau persoane care au finalizat teze de doctorat", se mai menţionează în scrisoare.

În încheierea scrisorii, se arată că "măsura anarhică, disperată şi ilogică aprobată de Guvern vine în acest fel să completeze atacul împotriva autonomiei universitare cu atacul împotriva educaţiei civice a tineretului" şi se solicită rectorilor şi cercetătorilor să se pronunţe împotriva ordonanţei de urgenţă privind titlurile ştiinţifice.

Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) este o asociaţie care, potrivit propriului site, se ocupă cu sprijinirea reformei în învăţământul românesc, fiind condusă de un fost profesor universitar din Cluj, Dorin Isoc. Acesta a fost profesor universitar la UTCN, dar a fost "concediat disciplinar" de fosta conducere a universităţii în iulie 2008. Atunci, el a fost acuzat că a jignit public universitatea şi că a încălcat regulamentele prin acordarea de note cu zecimale pentru studenţi.

Guvernul a modificat luni, prin Ordonanţă de Urgenţă, Legea educaţiei, pentru a permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta.

Legea educaţiei a fost modificată pentru renunţarea la titlul de doctor deoarece există o solicitare din partea "beneficiarilor" unor titluri ştiinţifice, a societăţii civile şi a presei, a spus ministrul Educaţiei, adăugând însă ulterior că el nu cunoaşte decât un singur solicitant, premierul Ponta.

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a anunţat că a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii din Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22