Oamenii lui Oprea și Plumb plantați de Dăncilă, pe ultima sută de metri, în poziții-cheie din stat

Dora Vulcan | 05.11.2019

În ultimele clipe petrecute la Palatul Victoria, Viorica Dăncilă a plantat, pe post de mine antipersonal, o serie de oameni care vor îngreuna sarcina guvernării Orban.

Pe aceeași temă

Aceștia sunt oamenii sistemului, cei care, indiferent de guvernare și, mai grav, de pregătire, dețin controlul în domenii cheie. Cum e și cazul generalului, pensionar de lux, plantat în funcții cheie încă din mandatul lui Adrian Năstase, care după ce a controlat tot ce mișcă în Ministerul Agriculturii, acum e numai bun de controlul spălării banilor. Omnipotenții gradați, pe post de mine antipersonal din cauza cărora, de fapt, o guvernare nu e preluată decât pe hârtie. Cu excepția decontului, care va reveni PNL dacă nu găsește soluții pentru identificarea și înlăturarea lor.

Este vorba de un fost polițist, un fost cadru MApN și de Liliana Mincă, fosta șefă de la LOTO, specializată brusc în finanțe, cum și ceilalți doi au devenit specialiști în antifraudă și spălarea banilor, scrie site-ul televiziunii Digi 24.

Astfel, Bogdan Ionuț Dințoi, un apropiat al Rovanei Plumb, a fost numit pentru un mandat de cinci ani la Departamentul pentru Lupta Antifraudă.

Fost polițist, Dințoi a lucrat la Inspectoratul Județean Vâlcea după care a fost numit de Rovana Plumb în diverse posturi de șef prin Ministerul Mediului, cât și la Ministerul Muncii.

De asemenea, Dăncilă l-a mai numit în funcția de vicepreședinte la Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor pe Constantin Ilie Aprodu. Acesta are rang de secretar de stat.

Aprodu este considerat unul din oamenii de încredere ai lui Gabriel Oprea.

Aprodu este unul din pensionarii de lux ai MApN, cu o pensie anuală de 100.000 de lei și membru al Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în retragere din SRI.

Statutul său de fost cadru MApN în rezervă nu l-a împiedicat să fie secretar general în Ministerul Agriculturii, poziția cea mai importantă dintr-un minister, omul care controlează totul indiferent cine se perindă la șefia politică a ministerului, unde a fost numit de Grindeanu, în aprilie 2017, dar cu un background încă din guvernarea Adrian Năstase.

Între 2009 și 2017, Aprodu a fost delegat de Curtea de Conturi ca reprezentant al instituției în plenul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, funcție ocupată până pe 3 aprilie 2017.

Aprodu este nașul de cununie al cel puțin unei fete a ministrului în funcție al Agriculturii, scrie G4Media.

”Între Aprodu și Oprea este o legătură veche, plecată de la Casa Armatei, unde cei doi s-au cunoscut”, a declarat pentru G4Media.ro un apropiat al celor doi.

Prima funcție importantă a lui Aprodu în sistemul public din România a venit în 2003. Atunci, sprijinit de Gabriel Oprea, Aprodu a ajuns secretar general în Ministerul Agriculturii în guvernul Năstase. Tot în 2003, Aprodu a fost decorat cu Steaua României de Ion Iliescu.

După această perioadă, cariera lui Aprodu s-a mutat la Curtea de Conturi a României, acolo unde este angajată și soția sa, așa cum reiese din declarațiile de avere completate de acesta.

Între 2009 și 2017, Aprodu a fost delegat de Curtea de Conturi ca reprezentant al instituției în plenul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, funcție ocupată până pe 3 aprilie 2017. Pe 5 aprilie 2017, el a fost numit de premierul Grindeanu ca secretar general în Ministerul Agriculturii. Între timp, Aprodu a reușit să-și fixeze și un post permanent în minister: a fost desemnat câștigătorul unui concurs pe un post de conducere în Direcția de Control a ministerului condus oficial de Petre Daea.

El și-a plasat la Bruxelles, la Reprezentanța României, fiul – Răzvan Gabriel Aprodu. El a primit încă un mandat până în 2022 și se află la al doilea mandat.

O altă numire făcută de Viorica Dăncilă în ultima zi la Palatul Victoria este cea a Lilianei Mincă pe un post de secretar general adjunct în Ministerul Finanțelor. Mincă a rămăs în Guvern după ieșirea ALDE de la Guvernare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22