OMV Petrom: Taxa pe lăcomie nu permite continuarea investițiilor pentru explorările din Marea Neagră

Laurentiu Gheorghe | 06.02.2019

Schimbările legislative nu permit continuarea investițiilor de miliarde de euro pentru proiectul de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep din M. Neagră a anunțat OMV Petrom.

Pe aceeași temă

Anul trecut, producția OMV Petrom s-a diminuat cu 7%, importurile au urcat, iar prețul gazelor naturale a crescut cu aproximativ 23%.

"Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate și vom continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat", a declarat compania, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare pe anul trecut. Lipsa politicilor fiscale și de reglementare adecvate din România a descurajat grupul austriac OMV, prin subsidiara sa românească OMV Petrom, în a lua decizia finală de investiție în proiectul offshore de producție de gaze Neptun Deep din apele teritoriale românești ale Mării Negre, la care este partener de concesiune cu americanii de la ExxonMobil, a declarat recent Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operațiunile downstream, într-un context în care a susținut că Europa are nevoie de o relație stabilă cu Rusia și de implementarea proiectului de gazoduct Nord Stream 2, pentru a-și asigura securitatea aprovizionării sale cu gaze.

Anul trecut, autoritățile de la București au luat numeroase măsuri care au descurajat investițiile în explorarea și exploatarea de noi zăcăminte de gaze naturale, cum ar fi Legea offshore, care majorează semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare din Marea Neagră și le obligă să-și vândă minimum 50% din producție pe bursele din România, măsuri care au făcut ca OMV Petrom și ExxonMobil să amâne luarea deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep și să ceară prelungirea cu 15 ani a acordului de concesiune semnat cu statul român, aprobată deja de Guvern.

Ulterior, OUG nr. 114/2018, adoptată la finalul anului, a plafonat prețul de vânzare al gazelor către furnizori de către toți producătorii la 68 lei/MWh, i-a obligat să asigure cu prioritate consumul casnic, a reintrodus prețurile reglementate la energie și a majorat de 20 de ori, de la 0,1% la 2%, contribuția bănească datorată ANRE de toți deținătorii de licențe din domeniul energiei electrice și gazelor naturale.

"Actualmente, suntem în curs de evaluare a impactului asupra operațiunilor noastre, deoarece legislația secundară (aflată în sarcina ANRE – n.r.) încă nu a fost emisă", afirmă cei de la OMV Petrom. Potrivit sursei citate, instabilitatea recentă privind mediul de reglementare a determinat compania să revizuiască planurile de investiții de creștere, în timp ce caută claritate în legătură cu climatul investițional din România.

"Planificăm investiții de circa 3,7 miliarde lei pentru 2019, în principal în upstream", precizează OMV Petrom, care adaugă că estimează o scădere cu circa 5% a producției totale de hidrocarburi anul acesta, în principal din cauza declinului natural, fără a include aici și eventualele vânzări de zăcăminte mature.

Producția de gaze din România a OMV Petrom a scăzut cu 7% anul trecut, din cauza declinului natural în principalele zăcăminte, precum și a lucrărilor de suprafață planificate și neplanificate.

Pe de altă parte, conform estimărilor companiei, cererea națională de gaze naturale a rămas stabilă față de 2017 și a fost acoperită prin majorarea importurilor. Pe piețele centralizate din România, prețul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzacțiile încheiate în 2018 (68,5 TWh), cu livrare până la sfârșitul anului 2019, a fost de 92 lei/MWH, spune OMV Petrom, ceea ce ar însemna o scumpire cu aproape 23% față de 2018 (75 lei/MWh).

"În 2018, volumul vânzărilor de gaze naturale ale OMV Petrom a scăzut cu 8% față de anul precedent, în principal din cauza scăderii producției proprii. Pe piețele centralizate, OMV Petrom a vândut 13,8 TWh în 2018, cu livrare până la sfârșitul anului 2019, la un preț mediu comparabil cu prețul pieței", se spune în prezentarea OMV Petrom.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22