ONU: Bogdan Aurescu prezinta initiativa unei Curti Internationale impotriva Terorismului

Paul Cristescu | 30.09.2015

Bogdan Aurescu, ministrul roman al afacerilor externe a prezentat, ieri, la New York, impreuna cu omologul sau spaniol Jose Manuel Garcia-Margallo, o initiativa a Romaniei si a Spaniei pentru constituirea unei Curti Internationale contra Terorismului.

Pe aceeași temă

 

Aurescu a declarat ca tema crearii unei Curti Internationale impotriva Terorismului, poate reprezenta o contributie esentiala in lupta contra terorismului : "Acest proces are meritul de a transmite un mesaj important: terorismul este o amenintare globala impotriva careia trebuie sa luptam si cu instrumentele dreptului: justitia internationala si dreptul international penal. In fiecare saptamana, chiar in fiecare zi, stirile despre atacuri teroriste raspandesc emotie in intreaga comunitate internationala. Avem nevoie nu doar de hotarare si unitate, avem nevoie si de o riposta bazata pe drept", a subliniat Bogdan Aurescu, conform ziare.com

 

Ministrul afacerilor externe a argumentat valoarea adaugata pe care o Curte Internationala impotriva Terorismului ar putea sa o aduca in actualul context international: "Din punct de vedere conceptual, exista o lacuna in efortul international de lupta impotriva terorismului: un instrument care sa combine elementul cu elementul fundamentat pe statul de drept".

 

Ministrul afacerilor externe al Spaniei, Jose Manuel Garcia-Margallo, a subliniat necesitatea existentei vointei politice la nivelul comunitatii internationale pentru combaterea terorismului prin mijloace de drept. "A sosit momentul sa articulam mecanismele juridice internationale adecvate pentru contracararea terorismului", a afirmat seful diplomatiei spaniole.

 

In cadrul dezbaterii a luat cuvantul si William Pace, coordonator global al Coalitiei pentru Curtea Penala Internationala -  o retea de peste 2.500 de organizatii non-guvernamentale din peste 150 de state. "Scopul este sa punem capat impunitatii. O sugestie constructiva ar fi sa ne concentram pe zonele pe care exista consens si de acolo sa ne urmarim obiectivul", a precizat William Pace, potrivit comunicatului citat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22