OPCSB: Sumele primite din diaspora mai mari de 2.000 € trebuie justificate cu documente

Dora Vulcan | 17.04.2018

Sumele trimise în ţară care depăşesc 2.000 de euro trebuie justificate prin documente, prevede un proiect al Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spălării Banilor, susținut de Dragnea și contestat de Opoziție. Dacă devine lege, proiectul prevede amenzi de până la 150.000 de lei plus confiscarea sumelor primite.

Pe aceeași temă

 

 

Dacă proiectul inițiat de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor ajunge lege, firmele şi cei cu profesii liberale care primesc bani de la românii din străinătate trebuie să declare sursa lor. Iniţial, proiectul vorbea de doar 1.000 de euro, dar între timp limita s-a dublat. Iniţiatorii proiectului spun că măsura ar urma să combată evaziunea fiscală.

 

 

Instituţiile de credit, administratorii fondurilor de pensii private, furnizorii de servicii de jocuri de noroc, dar şi asociaţiile şi fundaţiile sunt pe lista celor care ar trebui să justifice banii veniţi din străinătate. Proiectul de lege nu îi uită nici pe auditori, experții contabili, notarii, avocaţii şi executorii judecătoreşti. Regula pe care vor să o implementeze parlamentarii spune că aceştia vor avea la dispoziţie cel mult 3 zile lucrătoare pentru a declara la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor provenienţa banilor.

 

 

”Orice măsură de verificare a fluxului financiar este foarte importantă şi necesară, dar în acelaşi timp trebuie să fie şi o abordare cumpătată în ceea ce priveşte banii românilor”, spune Liviu Dragnea, citat de Digi 24. 

 

 

„Dragnea trebuie să înţeleagă că nu îşi rezolvă problema bugetului de stat confiscând banii românilor din străinătate şi acest proiect de lege trebuie gândit şi văzut dacă merită să fie pus în practică. România e ţara care are 4 milioane de cetăţeni care lucrează în străinătate, trimit în ţară peste 30 de milioane de euro, mai mult decât investiţiile directe pe care le ia România din companii”, spune Florin Cîțu, senator PNL.

 

 

O astfel de măsura i-ar face pe românii din străinătate să caute alte moduri de a trimite bani în ţară.

 

 

Daniel Tecu, preşedintele Federaţiei Asociaţilor de Români din Europa: „Cum ar fi să trimită bani prin autocare sau avion, aceste măsuri le văd nesigure, dar mulţi vor fi descurajaţi şi nu vor mai trimite bani în ţară”.

 

 

Proiectul prevede şi sancţiuni, iar amenzile nu sunt deloc mici. Cei care nu respectă prevederea riscă să plătească chiar şi 150.000 de lei amendă plus confiscarea banilor trimişi, scrie sursa citată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22