Orban cere coaliției rediscutarea modificărilor la legile justiției propuse de Stelian Ion

Redactia | 06.04.2021

Liderii PNL sunt nemulțumiți că ministrul USR PLUS al Justiției, Stelian Ion, a elaborat și pus în dezbatere publică pachetul de modificare a legilor Justiției fără consultarea coaliției.

Pe aceeași temă

UPDATE - Ministrul Justiției, Stelian Ion, îi dă replica președintelui PNL, Ludovic Orban, care afirma recent că modificările la legile justiției trimise recent la CSM nu au fost discutate în coaliție. ”Lucrurile vor fi lămurite foarte rapid în cadrul alianței”, declară ministrul USR PLUS la RFI.

Stelian Ion explică de ce e necesară modificarea legilor justiției: ”Este foarte important, după 17 ani de când au fost adoptate aceste legi, să avem niște modificări, care pe de o parte, să corecteze anomaliile și părțile nocive din legi adoptate în anii trecuți, 2017-2018, de vechea legislatură, pe de altă parte, chiar să dea un fundament nou sistemului judiciar. Trebuie să ne gândim la viitor și să avem un sistem mult mai echilibrat”.

Liderii PNL și-au exprimat nemulțumirea marți, în ședința Biroului Executiv (BEX), față de faptul că ministrul USR PLUS al Justiției, Stelian Ion, a elaborat și pus în dezbatere publică pachetul de modificări la legile justiției fără a consulta nici guvernul, nici coaliția, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la ședință.

Potrivit acestora, liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat că va solicita în ședința coaliției constituirea unui grup de lucru din care să facă parte membri din toate partidele aflate la guvernare, dar și reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, pentru a rediscuta propunerile ministrului Justiției.

În discuție a intervenit și președinta comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, care l-a acuzat pe Stelian Ion că în proiectele elaborate de acesta ”sunt soluții legislative cu impact negativ”.

”Confirm faptul că proiectele pentru modificarea legilor justiției conțin modificări substanțiale față de proiectele lăsate la Ministerul Justiției de ministrul Predoiu. Sunt soluții legislative cu impact negativ. Toată lumea crede că a fost solicitat deja avizul Comisiei de la Veneția, dar nu e așa. Pentru pachetul care încă nu a fost adoptat în Guvern, solicitarea de aviz trebuie făcută și semnată de prim-ministru, în numele Guvernului”, a precizat Scântei.

Sursele citate au mai precizat că o plângere la adresa lui Stelian Ion a avut și ministra Muncii, Raluca Turcan, le-a spus membrilor BEX că proiectul său privind noua lege a salarizării a fost avizat negativ de Ministerul Justiției.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat însă de vineri că proiectul privind modificarea legilor justiţiei pe care ministrul Stelian Ion l-a trimis către CSM nu a fost discutat în coaliţia de guvernare şi nici nu a fost supus unor dezbateri publice ample.

***

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat vineri că proiectul privind modificarea Legilor Justiţiei pe care ministrul Stelian Ion l-a trimis către CSM nu a fost discutat în coaliţia de guvernare şi nici nu a fost supus unor dezbateri publice ample.

"Proiectele de modificare ale legilor justiţiei vor trebui să facă obiectul unor ample dezbateri în societate. Proiectul care a fost trimis de ministrul Justiţiei către CSM nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fie supus unei dezbateri publice ample, aşa cum de altfel solicita şi Comisia de la Veneţia atât în privinţa legilor justiţiei cât şi în privinţa codurilor penal şi de procedură penală. Acestea trebuie să se adopte printr-o amplă dezbatere în societate şi să reprezinte cu adevărat modificări ale legii care să pună bazele unui sistem de justiţie modern, la standarde europene", a declarat vineri Ludovic Orban, după o vizită la sediul Monitorului Oficial.

El a adăugat că proiectul de modificare a legilor justiţiei va fi supus dezbaterii în coaliţie, în societate, în organizaţiile profesionale din domeniu.

Întrebat dacă la nivelul coaliţiei există o problemă de comunicare cu ministrul Justiţiei, Orban a răspuns:

"Nu. Am vrut să transmit un mesaj pozitiv - că PNL este profund preocupat de reforma justiţiei. Am făcut paşi concreţi respingând definitiv proiectele de modificare iniţiate de PSD-ul condus de Dragnea, de asemenea am trecut de Camera Deputaţilor legea de desfiinţare a Secţiei speciale şi avem ca prioritate să asigurăm un cadru legislativ modern care să permită cu adevărat funcţionarea în cele mai bune condiţii ale sistemului de justiţie şi vom fi implicaţi direct în procesul de dezbatere şi de îmbunătăţire şi considerăm că e necesară o largă consultare a societăţii, astfel încât rezultatul să fie nişte legi bune. (...) De regulă, aşa e firesc, să existe o consultare mai întâi în coaliţie pentru fiecare proiect important şi mai ales o decizie comună a coaliţiei. Dacă nu există o decizie comună, nu se poate construi o majoritate parlamentară care să permită adoptarea acestor legi", a afirmat Orban.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22