Orban: Propunerea PNL va fi subsemnatul. Ciolacu: ”Cea mai mare majoritate” îl propune pe Pricopie

Redactia | 06.02.2020

Consultările de la Cotroceni confirmă propunerile anunțate deja cu o seară în urmă: PNL îl propune pe Ludovic Orban pentru postul de premier iar PSD și Pro România pe Remus Pricopie.

Pe aceeași temă

Delegația PSD a intrat la consultări. Liderul interimar Marcel Ciolacu a declarat înaintea consultărilor că PSD și ProRomânia au conturat „cea mai mare majoritate parlamentară” în jurul propunerii ca Remus Pricopie să fie nominalizat pentru a forma viitorul guvern.

Delegația social-democraților care discută cu șeful statului este formată din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Claudiu Manda, Mihai Weber și Titus Corlățean.

Ludovic Orban a declarat după consultări: „Propunerea de premier este subsemnatul, Ludovic Orban. Acesta a spus că începând de săptămâna viitoare PNL va avea negocieri cu partenerii din Parlament pentru a stabili o strategie pentru declanșarea alegerilor anticipate”.

„Luni vom abea o ședință a BEX în care vom lua o decizie privitoare la componența guvernului și de programul de guvernare”, a spus Orban,

„Constituția e foarte limpede, președintele are atributul constituțional de a numi prim-ministrul. Președintele decide persoana candidatului pentru funcția de prim-ministru”, a spus premierul demis în urmă cu 24 de ore.

Liderul PNL şi prim-ministrul demis al Guvernului României, Ludovic Orban, a anunţat, joi, înainte de intrarea la consultările de la Cotroceni, că propunerea de prim-ministru cu care PNL va merge la consultările de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis va fi „persoana preşedintelui PNL, subsemnatul Ludovic Orban”.

„Am hotărât azi mandatul delegaţiei PNL la consultările de la Cotroceni. Propunerea de prim-ministru este conformă cu consiliul naţional al PNL, propunerea de premier este în persoana preşedintelui PNL, subsemnatul Ludovic Orban. De aemenea, am stabilit ca delegaţia să transmită preşedintelui susţinerea pentru obiectivul declarat al preşedintelui de convocare a alegerilor anticipat iar decizia noastră este aceea de a contribui la respingerea celor două propuneri de guvern care vor fi formulate”, a declarat Ludovic Orban în cadrul unei conferinţe de presă.

***

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri seară că joi începe consultările la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier după demiterea, miercuri, a cabinetului Orban prin moțiunea de cenzură a PSD.

Consultările, conform programului afișat de președinte, vor începe la ora 12.00 cu PNL, la 12:45 cu PSD, la 13:30 cu USR, la 14:15 cu UDRM, 15:00 - PMP, 15:45 cu ALDE, 16:30 cu Pro Europa și 17:15 cu grupul parlamentar al minorităților naționale.

PSD și Pro România au anunțat deja că-l vor propune premier pe Remus Pricopie, aflat la al treilea mandat de rector al SNSPA și fost președinte al Academiei de Științe ale Securității Naționale, cunoscută și ca academia lui Gabriel Oprea. Pricopie a fost ministru al Educației în guvernul Ponta și a modificat singur legea Educației în așa fel încât să poată fi ales pentru a treia oară rector la SNSPA.

În mandatul său și al lui Mihnea Costoiu, Guvernul Ponta a adoptat Ordonanță de urgență care a adus 97 de modificări la Legea Educației Naționale. A fost consilier al Ecaterinei Andronescu în ambele sale mandate de ministru al Educației, a fost secretar de stat pentru învățământul superior în perioada 2007 – 2008 când ministru era liberalul Cristian Adomniței, în 2008 a fost ministru interimar al Educației.

PNL îl va desemna pe Ludovic Orban, pentru a doua oară, așa cum a explicat chiar premierul demis miercuri seară la Digi 24. El a spus că a fost decizia Consiliului Național al partidului iar președintele Iohannis, la rândul său a susținut că va insista să fie votat un guvern creat de și în jurul PNL.

USR PLUS au anunțat prin vocea lui Dan Barna, liderul USR, că alianța e pregătită să intre la guvernare dacă nu se ajunge la anticipate și că are și o propunere pentru postul de premier, în persoana lui Dacian Cioloș.

”Mâine seară, după ce voi termina toate consultările, probabil voi anunța deja persoana desemnată pentru a forma un nou guvern. Acum, întrebarea este: „cum va continua politica guvernamentală?”.​ Eu am fost și rămân, și v-o spun ca să fie foarte clar, adeptul alegerile anticipate. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică care duce spre alegeri anticipate. Dacă însă constat că partidele parlamentare nu doresc acest lucru sau nu reușesc să înțeleagă acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern care vine cu o agendă reformatoare, un guvern care este construit de și în jurul Partidului Național Liberal. Asta ca să fie foarte clar ce se va întâmpla în continuare”, a spus Klaus Iohannis miercuri seară după demiterea guvernului Orban prin moțiunea de cenzură a PSD.

Constituția prevede la articolul 85 că ”preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament” iar la articolul 89 că ”după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22