Ordinul privind abrogarea Consiliului National de Etica, publicat in Monitorul Oficial

Tudor Despina | 09.12.2015

Decizia de abrogare a Consiliului National de Etica a devenit oficiala, miercuri, dupa ce ordinul ministrului Educatiei a fost publicat in Monitorul Oficial.

Pe aceeași temă

 

E vorba despre Actul nr. 5.873 din 4 Decembrie 2015 privind abrogarea Ordinului dat de fostul ministru al Educatiei Liviu Pop, anume Ordinul cu nr. 4.393 prin care a fost aprobat Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii. Vorbim de forul numit politic care a decis ca fostul premier Ponta si fostul vicepremier Oprea nu au plagiat.

 

Reamintim ca in 3 Decembrie ministrul Educatiei Adrian Curaj a anuntat revocarea Consiliului National de Etica. Curaj a spus ca sarcinile acestuia vor fi preluate de un mecanism nou, clar şi de încredere. "Nu cred că în România există două categorii de doctorat”, a precizat mininstrul.

 

Motivul pentru această decizie este „recăpătarea încrederii în ce se întâmplă în zona de doctorate în România”, a spus ministrul. "Este important să avem un cadru instituţional şi normativ credibil pentru a putea aplica legea. În luna ianuarie vom avea un mecanism (...) funcțional, integru în funcționarea lui”

 

Intr-o conferinta de presa la Guvern, ministrul Educatiei a spus ca CNE nu se va mai ocupa de analiza tezelor de doctorat cu suspiciuni de plagiat. In acest caz urmeaza a fi instituit un nou mecanism dupa consultarea Academiei Romane si a Consiliului National al Rectorilor. Totusi, ministrul Curaj nu a dat foarte multe detalii.

 

Astazi am decis sa revoc Consiliul National de Etica. Azi voi semna ordinul in acest sens”, a spus Adrian Curaj in fata presei. “Am in vedere crearea unui cadru normativ clar privind doctoratul in Romania. Ma voi intalni la sfarsitul acestei saptamani cu Consiliul National al Rectorilor si in cel mai scurt timp cu prezidiul Academiei Romane si voi reveni cu detalii. Cred ca e foarte important sa cream cadrul ca deciziile ce se vor lua sa fie credibile, in baza unui mecanism clar si respectat”, a explicat ministrul Educatiei, aratand ca revocarea CNE inseamna si atribuirea altor sarcini acestui for.

 

Intrebat cine va evalua acuzatia plagiatului ministrului de Interne Petre Toba, Adrian Curaj a fost evaziv: “Este important sa avem un cadru credibil, clar, explicit, ca sa putem lua deciziile potrivite. Consiliul National de Etica va avea un alt rol. Dati-mi voie sa vi-l prezint dupa ce ma consult cu cele doua foruri, dar nu se va mai ocupa (CNE - n.red.) de tezele de doctorat”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22