Panama Papers. Peste 100 de români, vizați de anchetă. Reacția premierului Cioloș

Tudor Despina | 05.04.2016

Dosarul Panama are legături în țări de pe tot globul. România nu a fost ocolită de uriașul scandal care se prefigurează.

Pe aceeași temă

 

Documentele intrare în posesia presei germane și transmise ulterior către alte instituții media relevă că schema de spălare de bani și corupție prin firme offshore înglobează nume din multe cancelarii din toată lumea. Actuali și foști șefi de state și de guverne sunt vizați de scandal, descifrarea celor 11,5 milioane de documente fiind în plină desfășurare. Nici România nu pare să fie evitată de una dintre cele mai mari scurgeri de informații și documente din istorie.

 

Potrivit grupului de investigație RISE Project, peste 100 de nume ale unor cetățeni români sunt legate de Panama Papers, așa cum a fost denumită de presă scurgerea. Treptat, numele lor vor fi publicate într-o serie de articole în săptămânile ce urmează.

 

“Sunt oameni importanți din România, unii foarte cunoscuți, nu vă pot da numele acum, dar sunt în general oameni de afaceri care au un impact mare în economia din țară. Noi vom da în următoarele săptămâni serii de anchete, vizualizări, informații despre personaje, despre felul în care au folosit firmele de tip off-shore. E vorba de firme nu doar din Panama, e vorba de firme înființate de avocații din Panama, dar unele sunt in Seychelles, altele în Insulele Virgine Britanice, în Bahamas, peste tot în jurisdicții off-shore. Nu prea există caz de corupție în clipa asta în România sau în alte țări de pe glob care să nu implice astfel de firme”, susține Paul Radu, jurnalist la RISE Project, citat de Digi 24.

 

CITEȘTE ȘI: Dosarul Panama face ca Wikileaks să arate ca o ceartă în curtea școlii

 

Scurgerea de documente e analizată de sute de jurnaliști din 78 de țări și are în centru Mossack Fonseca, o firmă de avocatură din Panama care se ocupă cu companiile offshore anonime de pe tot globul. Potrivit anchetei, companiile în cauză formează o vastă rețea prin care se spală bani, se face evaziune și sunt alimentați cu fonduri politicieni corupți din toată lumea. Deja au apărut câteva nume vizate de anchetă, precum președintele rus Vladimir Putin, tatăl premierului britanic David Cameron, sau fotbalistul Lionel Messi. Mai multe țări au demarat deja anchete oficiale pe fondul documentelor publicate de presă.

 

La București au început să apară reacții oficiale. Premierul Dacian Cioloș a comentat pe marginea acestui subiect, în condițiile în care numele mai multor cetățeni români care și-ar acunde averile în paradisuri fiscale apar în documentele Panama. Fiscul nu are nevoie de dispoziții de la Guvern pentru a-și face treaba atunci când crede că legea a fost încălcată, a spus Dacian Cioloș. Potrivit sursei citate, procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a spus că instituția pe care o conduce analizează documentele prezentate de presă pentru a decide dacă pot ajuta în anchete.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22