Patriarhia: Nu s-a făcut slujbă de pomenire la Colectiv pentru că nicio familie n-a cerut

Iulian Popescu | 02.11.2015

Un comunicat al Patriarhiei Române explică absența preoților ortodcși de la altarul format de cetățeni în fața Clubului Colectiv, unde și-au pierdut viața 31 de persoane, spunând că familiile victimelor nu au solicitat vreo slujbă de pomenire în cele trei zile de la tragedie.

Pe aceeași temă

"Nicio familie a persoanelor decedate nu a solicitat o slujbă de pomenire în fața clubului Colectiv în cele trei zile de la tragedie. În schimb, familiile acestora au solicitat oficierea de slujbe de pomenire ale decedaților la biserica Sfântul Nicolae — Broșteni (situată la 100 metri de club), precum și la alte biserici din București unde sunt depuși decedați (bisericile Vatra Luminoasă, Iancu Nou Bălăneanu, Delea Veche, etc.). Astfel, o slujbă de pomenire a celor trecuți la Domnul în urma incendiului de la clubul Colectiv are loc la biserica Sfântul Nicolae - Broșteni și în această seară de luni, de la ora 18,00", precizează comunicatul BOR.

 

Precizările Patriarhiei Române vin în contextul discuțiilor din spațiul public referitoare la o slujbă de pomenire la clubul Colectiv din București pentru victimele incendiului din seara zilei de 30 octombrie.

 

Sursa citată menționează că "în spitalele din București, preoții de caritate din Capitală se roagă pentru toți pacienții în capele, iar, la solicitarea rudelor pacienților, asigură acestora asistență religioasă și consiliere spirituală personală (în unele cazuri a fost refuzată prezența preotului lângă pacient)", "Biserica respectând astfel convingerea religioasă a fiecărei familii îndoliate sau îndurerate".

 

***

 

Spre deosebire de reprezentanții BOR, arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu s-a rugat luni la locul in care vineri a izbucnit un incendiu care deja a lasat in urma 31 de morti, fără să-l cheme nimeni.

 

Arhiepiscopul a îngenuncheat în fața miilor de candele aprinse de bucureșteni în memoria celor morți, a aprins o lumânare și s-a rugat pentru sufletele celor morți și salvarea răniților.

 

“N-am facut mare lucru pana acum sa schimbam, nu numai noi, Biserica, dar toata lumea, ceva, ca nu am protestat cand am intalnit si minciuna si coruptia si neglijenta, indiferenta”, a spus Ioan Robu, citat de Agerpres.

 

“Cred ca n-am lucrat indeajuns pana acum, in acest 25 de ani, noi, bisericile, ca sa schimbam ceva in modul nostru de a gandi si de a actiona, ca uite noi inghitim foarte usor neglijentele, coruptia, minciuna, smecheria si toate acestea ni se par ca sunt nimicuri, insa vedeti circumstanta aceasta ne-a aratat ca acestea pot fi criminale”, a mai aratat arhiepiscopul romano-catolic.

 

El a facut un apel la rugaciune atat pentru ce ucisi, cat si pentru toti cei ramasi in viata: “I-am spus lui Dumnezeu ca ii cer iertare pentru ca noi, noi toti, din tara, n-am facut nimic deosebit ca sa nu se intample asa ceva, ca Romania sa fie altfel”, a subliniat Ioan Robu.

 

Bilantul mortilor in incendiul de vineri noaptea din clubul Colectiv a ajuns la 31, dupa ce inca o persoana a murit in aceasta dupa-amiaza la Spitalul de Arsi, potrivit Digi 24. E vorba despre un om neidentificat, grav ranit, avand rani de gradul carbonizarii pe brate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22