Patriciu Achimas-Cadariu, propus ministru al Sanatatii dupa retragerea lui Andrei Baciu

Iulia Mincu | 15.11.2015

Propunerea ca Patriciu Achimas-Cadariu sa preia conducerea Ministerului Sanatatii a fost anuntata oficial, duminica seara, de Biroul de presa al Guvernului, care a precizat ca nominalizarea a fost trimisa Parlamentului duminica seara de catre premierul desemnat Dacian Ciolos.

Pe aceeași temă

 

Decizia vine dupa ce Andrei Baciu, chirurgul de 28 de ani propus initial pentru portofoliul de la Sănătate, a fost retras de pe listă duminică seara, din cauza unor poze din perioada în care era model pentru firme de lenjerie si a controverselor create in spatiul public.

 

Patriciu Achimas-Cadariu este directorul Institutului Oncologic "Ion Chiricuta" din Cluj-Napoca, din februarie 2012. El are 39 de ani si lucreaza din 2006 la institutul clujean ca medic primar de ginecologie oncologica si chirurgie oncologica. El i-a succedat in functia de director al Institutului Oncologic lui Alexandru Irimie, care a fost ales rector al UMF Cluj-Napoca.

 

De asemenea, el este conferentiar universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, la departamentul de Chirurgie Oncologica.


Propunerea initiala a lui Dacian Ciolos pentru postul de ministru al Sanatatii a fost Andrei Baciu, in varsta de 29 de ani.


Dupa anuntul premierului desemnat privind nominalizarea lui Andrei Baciu pentru postul de ministru al Sanatatii, pe Facebook au inceput sa circule fotografii in care Andrei Baciu aparea in lenjerie intima, ca model.


De asemenea, medici si manageri de spitale s-au declarat contrariati la aflarea vestii ca Andrei Baciu ar putea fi ministru al Sanatatii, motivand ca acesta nu are nici pregatirea si nici experienta necesare pentru a conduce o institutie publica de dimensiunea si cu greutatea celei pentru care a fost propus, care se ocupa de intreg sistemul sanitar.


"In urma controverselor aparute in spatiul public, primul ministru desemnat a decis sa nu il mai includa pe Andrei Baciu pe lista propunerilor de ministri care va fi trimisa la Parlament in aceasta seara (duminica seara -n.red.)", declarasera surse oficiale citate de Mediafax.

 

 Andrei Baciu fost descris de premierul desemnat Dacian Ciolos drept "un tanar medic chirurg, cu experienta in strainatate, dar si experienta in managementul spitalicesc".

 

Andrei Baciu, in varstă de 28 de ani, a absolvit in urma cu patru ani Facultatea de Medicina din Bucuresti si a lucrat doi ani in chirurgie cardiovasculara in cel mai mare spital din Rouen, Franta. De un an si jumatate s-a intors in Romania unde a lansat, impreuna cu liberalul Cristian Busoi, o campanie pentru drepturile pacientilor.

 

Este presedintele Asociatiei SOS Drepturile Pacientilor, cea care a lansat impreuna cu liberalul Cristian Busoi o campanie pentru drepturile pacientilor, prezenta atat prin afise stradale cat si la diverse televiziuni.

 

***

 

***

 

Dacian Cioloș și-a prezentat duminică echipa, formată, după cum a promis, din profesioniști care nu sunt membri de partid și nici nu sunt susținuți de vreo formațiune.

Declarațiile premierului desemnat Dacian Cioloș:

Sunt în măsură să vă prezint lista membrilor Guvernului pe care o voi propune Parlamentului

Am urmărit să aleg oameni cu competență, cu experiență pe domeniul propus, oameni care vin din sectorul privat, din administrația românească sau europeană, sau cu experiență internațională, oameni cu viziune și experiență de management din societatea civilă.

Am urmărit și un echilibru de genuri. Este primul Guvern care are o treime din membri propusi femei.

Sunt oameni tineri, dar cu experiență. Am urmărit să fie profesioniști, integri, deschiși spre dialog.

Cu ei voi merge în Parlament și sper să am votul parlamentarilor.

Sper ca marti sa incheiem procedurile.

 

1. Costin Grigore Borc - Ministerul Economiei. este absolvent al Politehnicii Bucuresti, are vasta experinta in managament, este director general la CRH, fosta Lafarge.

 

2. Vasile Dâncu - Ministerul Administrației și Devoltării Regionale

 

3. Lazăr Comănescu - Ministerul Afaceilor Externe. In prezent e consilier prezidential

 

4. Mihnea Motoc - Ministerul Apărării Naționale. Acum e ambasador la Londra, a fost ambasador la ONU si la Comisia Europeana

 

5. Anca Dana Dragu Paliu - Ministerul Finanțelor. Este analist economic la Comisia Europeana. A lucrat peste 10 ani la biroul regional pentru Romania al FMI. Cunoaste bine Ministerul Finantelor.

 

6. Petre Tobă - Ministerul de Interne. Are o cariera indelungata in domeniu.

 

7. Cristina Guseth - Ministerul Justiției. Lucreaza la Freedom House, a coordonat multe proiecte care au promovat statul de drept. Si-a adus contributia la lupta impotriva coruptiei

 

8. Marian Costescu - Ministerul Transporturilor. Este manager executiv la CFR. Are experienta bogata in domeniul transporturilor.

 

9. Adrian Curaj - Ministerul Educației Naționale și cercetării Științifice. Are experienta bogata in managemetul educatiei, a fost consultant al Bancii Mondiale, UNESCO, Comisia Europeana.

 

10. Claudia Ana Moarcăș - Ministerul Muncii. Experienta de peste 25 de ani in domeniu

 

11. Andrei Baciu - Ministerul Sănătății. Este un tanar medic chirurg, cu experienta in strainatate, dar si experienta privind mediul spitalicesc.

 

12. Achim Irimescu - Ministerul Agriculturii. A mai fost secretar de stat, cunoaste bine domeniul, este reprezentant al Romaniei la CE

 

13. Aura Carmen Răducu - Ministerul Fondurilor Europene.  A lucrat la Directia REGIO la Comisia Europeana. Acum e expert la BERD.

 

14. Cristiana Pașca Palmer - Ministerul Mediului. E sef de Unitate la Comisia Europeana. Are studii in strainatate.

 

15. Victor Vlad Grigorescu - Ministrul Energiei. A lucrat la reprezentanta Romaniei pe langa Comisia Europeana

 

16. Marius Raul Bostan - Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Experienta in sector

 

17. Vlad Alexandrescu - Ministerul Culturii. Este profesor la Universitatea Bucuresti, a fost ambasador in Luxemburg

 

18. Elisabeta Lipă - Ministerul Sportului. O mare campioana, cu experienta manageriala la Clubul Dinamo, dar si la COSR.

 

19. Violeta Alexandru - Ministerul pentru Dialog Social. Este director al ONG-ului IPP.

 

20. Dan Stoenescu - Ministrul penrtu românii de pretutindeni. Este un tanar diplomat, acum la Ambasada Romaniei din Spania.

 

21. Cristian Ciprian Bucur - ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul.

 

Ioan Dragoș Tudorache - șef al Cancelariei primului ministru. Jurist de profesie, mare experienta de manager, a lucrat pentru ONU in Kosovo, acum la Comisia Europeana.

 

CITIȚI ȘI: Cei 21 de ministri din Cabinetul de tehnocrati al lui Dacian Ciolos

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22