PE reia ancheta privind presupusele inchisori secrete ale CIA in Europa

T.d. | 11.02.2015

Pe aceeași temă

Parlamentul European (PE) va relua ancheta privind presupusele transporturi si detentii ilegale de prizonieri desfasurate de CIA in statele membre UE. Scandalul inchisorilor secrete CIA vizeaza inclusiv Romania.

Decizia vine in urma noilor dezvaluiri ale Senatului american privind utilizarea torturii asupra detinutilor.

Potrivit unei rezolutii adoptate miercuri de PE, eurodeputatii cer din nou statelor comunitare sa lanseze investigatii privind acuzatiile din acest caz si sa inceapa actiuni penale fata de responsabili, potrivit Ziare.com.

Raportul Senatului SUA publicat in decembrie "dezvaluie fapte noi care confirma acuzatiile conform carora mai multe state membre ale UE, autoritatile acestora si functionari si agenti ai serviciilor lor de securitate si de informatii au fost complici la programul CIA de detentie secreta si de predari extraordinare, uneori prin mijloace corupte bazate pe sume substantiale de bani oferite de CIA in schimbul cooperarii lor", sustin europarlamentarii.

Ca urmare a noilor probe, Parlamentul "ii incredinteaza Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne, cu asocierea Comisiei pentru afaceri externe si a Subcomisiei pentru drepturile omului, sarcina de a continua ancheta sa privind presupusa folosire a unor tari europene de catre CIA pentru transportarea si detinerea ilegala de prizonieri si de a informa plenul cu privire la aceasta chestiune, in termen de un an", se arata in rezolutie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22