Petitie impotriva timbrului literar. Poate fi semnata online sau in librariile Humanitas, Carturesti, Diverta si Nemira

Fara Autor | 08.03.2015

Pe aceeași temă

Asociatia Editorilor din Romania (AER) a lansat o campanie impotriva timbrului literar, sustinatorii acestei actiuni putand sa semneze o petitia, fie online, fie in mai multe librarii din tara - Humanitas. Carturesti, Diverta si Nemira.

 

"Credem ca piata de carte a ajuns la un nivel atat de scazut incat nu mai suporta aberatii legislative de genul timbrului literar", se arata intr-o declaratie a Consiliului Director al Asociatiei Editorilor din Romania (AER), organizatia care a initiat demersul.

 

"Indiferent ca vorbim despre legea 35/1994, care a instituit acest timbru, sau despre propunerea aflata acum in discutia Camerei Deptuatilor, este evident ca nu prin astfel de masuri vom relansa cititul in Romania. Ne bucura sustinerea partenerilor nostri librari si speram sa ni se alature cat mai multi cititori in aceasta campanie pentru ca, in definitiv, cartea are numai de castigat daca o scapam de aceasta povara", se mai arata in declaratia citata de Mediafax.

 

Campania are ca scop sensibilizarea clasei politice si a Avocatului Poporului, singura institutie care poate inteveni in acest moment cu o sesizare de neconstitutionalitate privind legea timbrului literar.

 

Potrivit legii 35/ 1994, care instituie timbrul cultural, orice carte de beletristica trebuie sa aiba adaugat in pret un timbru literar de 2%, care sa fie virat uniunilor de creatie din domeniu, principalul beneficiar fiind Uniunea Scriitorilor din Romania (USR), condusa de Nicolae Manolescu.

 

Un grup de parlamentari a initiat anul trecut o propunere legislativa care transforma timbrul intr-unul cu valoare fixa de 1 leu. Propunerea a fost adoptata tacit in Senat in decembrie 2014 si a fost oprita de la adoptarea in Comisia de cultura a Camerei Deputatilor la inceputul lunii februarie 2015, la interventia editorilor, a producatorilor de fonograme si a organizatorilor de spectacole, care nu au fost consultati in niciun stadiu al elaborarii proiectului, se mai arata in comunicatul citat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22