Pirvulescu explica declaratiile lui Basescu despre expertiza Colectiv: Cinism politic

Iulian Popescu | 04.01.2016

Politologul Cristian Pîrvulescu explică declarația lui Băsescu referitor la întârzierea expertizei ca pe o încercare de a-i câștiga pe alegătorii sensibili la conspirații și o cataloghează drept cinism politic.

Pe aceeași temă

 

Invitat la Digi24, politologul Cristian Pîrvulescu a explicat controversata declarație a fostului președinte Traian Băsescu referitor la întârzierea rezultatului expertizei tehnice din cazul incendiului ce a avut loc pe 30 octombrie, în Club Colectiv și în care au murit până acum 65 de persoane.

 

"Dacă mă îngrijorează ceva este întârzierea expertizei făcute la Petroşani (referitoare la incendiul de la Colectiv –n.r.). Ceva nu se leagă în ceea ce priveşte întârzierea în prezentarea rezulatelor expertizei făcute la Petroşani. Ceva nu este în regulă. Probabil rezultatele expertizei nu duc la toate concluziile acreditate până acum, nu neapărat la viteza de propagare a incendiului, ci la substanţele care au rezultat din acest incendiu", a declarat Băsescu, duminică seara, la B1 Tv.

 

Cristian Pârvulescu a explicat la Digi24 că fostul șef de stat a speculat din interes electoral un zvon care circulă pe internet.

 

„Lumea s-a întors din vacanță, așa că acest gen de afirmație este unul care poate atrage atenția. A mizat pe teoria conspirației, pentru că tot ce a făcut Traian Băsescu, nu numai ieri, ci în ultimele luni, ține de manualul de comunicare politică. Este o variantă cât se poate de simplă a teoriei conspirației, ea se adresează unui segment electoral pe care speră să-l convingă să voteze partidul domniei sale la alegerile locale și parlamentare”, a spus Cristian Pîrvulescu.

 

„Traian Băsescu știe că există un zvon care circulă pe internet și care se dezvoltă, așa cum se întâmplă în teoria conspirației, cum că e vorba de o conspirație criminală de care n-ar fi fost străin președintele Klaus Iohannis”, a adăugat politologul.

 

Ilustrativ este cazul „Țigareta 2”, care l-a scos din competiție pe Emil Constantinescu; „A fost un fapt real care a fost umflat astfel încât un joc al serviciilor secrete în care erau implicați și ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază s-a transformat într-o afacere prezidențială. Deși nimeni n-a probat acest lucru, zvonul n-a făcut decât să se dezvolte și să-l oblige în final pe Emil Constantinescu să se retragă”, a amintit Pîrvulescu.

 

„Atunci, Traian Băsescu era un politician în plin avânt. De ce n-ar face acum același lucru dacă asta îl ajută să-și întărească poziția internă”, a punctat Cristian Pârvulescu.

 

„Este vorba despre o încercare deliberată de a atinge un public sensibil la teoria conspirației și ostil președintelui Iohannis. Nu este vorba despre niciun fel de ipoteză, este vorba despre cinism politc ridicat la rangul de comunicare politică”, a spus Cristian Pîrvulescu, amintind că a fost speculată o exprimare nefericită a președintelui Iohannis și anume că 'Trebuia să se întâmple acest lucru ca un guvern să pice'. „Unii au tras concluzia că a existat o necesitate, un ordin”, a mai precizat politologul, la Digi24.

 

„Dacă PMP se poziționează ca principalul adversal al președintelui Iohannis, poate să crească profitând de nemulțumirile din societate”, a adăugat el.

 

Declarațiile făcute de Traian Băsescu, duminică seara, la B1 Tv:

 

„Dacă mă îngrijorează ceva este întârzierea expertizei făcute la Petroşani (referitoare la incendiul de la Colectiv –n.r.). Ceva nu se leagă în ceea ce priveşte întârzierea în prezentarea rezulatelor expertizei făcute la Petroşani. Ceva nu este în regulă. Probabil rezultatele expertizei nu duc la toate concluziile acreditate până acum, nu neapărat la viteza de propagare a incendiului, ci la substanţele care au rezultat din acest incendiu. Este o părere.”

 

„Au murit 63 de oameni. Avem o expertiză care a început acum o lună şi totuşi se tergiversează un raport final. (...) Eu am mai văzut expertize între două ape. (...) Cred că ceva nu se leagă. (...) Să nu apară expertiză după ce s-au făcut toate probele, am fost asiguraţi public că s-a făcut o simulare nu chiar la dimensiuni, dar utilizând aceleaşi materiale... Îmi vine foarte greu să cred că această expertiză este permis să fie amânată.”

 

„Am văzut chiar astăzi (duminică – n.r.) o declaraţie a directorului Institutului de la Petroşani, acolo sunt cei mai buni profesionişti pe care îi are România. Dar când sunt 63 de morţi să spui 'vom vedea prin februarie expertiza'... Acolo sunt de scris trei pagini, şi eu am fost expert al Ministerului Justiţiei pe probleme navale. Se scriu 10 pagini pentru descrierea procedurii, dar evenimentul va fi descris în 3. Descrierea evenimentului de la Colectiv va avea probabil trei-patru pagini.”

 

„Experţii de la Petroşani ştiu deja ce nu bate, ce nu se potriveşte cu versiunea de până acum.”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22