Plata taxelor, impozitelor si contributiilor la buget, online, prin Ghiseul.ro

Dora Vulcan | 19.07.2016

ANAF a lansat licitatia pentru servicii bancare de acceptare a platilor de impozite, taxe, contributii si a altor sume datorate bugetului general consolidat, efectuate cu carduri de plata in sistem on-line prin Ghiseul.ro, valoarea estimata fara TVA a acordului cadru fiind intre 1.559.823 lei si 1.871.787 lei, arata datele publicate marti in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Pe aceeași temă

 

 

 

Toate sumele incasate vor fi transferate integral contul ANAF, dar va exista un comision pentru tranzactiile online stabilit la nivelul de 2% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mare de 30 lei, care va fi suportat de Fisc. Se vor accepta la plata cardurile emise sub sigla Visa, Mastercard sau echivalent, indiferent de tara in care aceste instrumente au fost emise, informeaza Hotnews.ro.

 

 

'Ofertantul va deschide, la solicitarea si pe numele Autoritatii contractante un cont colector unic, denominat in lei, la nivelul caruia se vor incasa sumele aferente tranzactiilor (autorizate) efectuate in Sistemul National Electronic de Plati (SNEP - n.a Ghiseul.ro) utilizand standardul de securitate 3D-Secure'. Sumele astfel incasate vor fi transferate integral in contul Autoritatii Contractante deschis la Trezoreria Operativa Centrala, fiind interzisa retinerea de sume sau diminuarea valorii acestora catre institutia de credit acceptatoare, indiferent de motiv. (..)", se arata in Caietul de sarcini (vezi documentul atasat).

 

 

Alte detalii din caietul de sarcini:

 

Ofertantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa fie inregistrat in platforma de tranzactionare a SNEP (n.a Ghiseul.ro) la momentul depunerii ofertei, ofertantul fiind obligat sa prezinte copie certificata conform cu originalul dupa conventia incheiata intre acesta si operatorul SNEP (n.a Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei - AADR).
  • sa fie certificat 3D Secure in vederea acceptarii online a platilor cu cardul;
  • sa fie autorizat de BNR

 

Ofertantul se va obliga sa instruiasca gratuit personalul din cadrul Autoritatii Contractante, astfel incat sa fie evitate riscurile si neconformitatile in ceea ce priveste decontarea sumelor incasate prin intermediul SNEP.

 

Buget

 

Comisionul pe tranzactiile efectuate in sistem online se stabileste procentual la valoarea tranzactiei fara a depasi limitele maxime stabilite prin Ordinul comun nr. 168/14/95/2011 sau orice alt act normativ care va reglementa aceasta situatie, respectiv limita de 2% din valoarea tranzactiei si nu va fi mai mare de 30 RON/tranzactie in situatia in care, prin aplicarea cotei de 2% rezulta o suma mai mare de 30 lei.

 

Comisionul de tranzactionare se va aplica doar tranzactiilor autorizate, si nu va fi aplicat pentru tranzactiile refuzate sau anulate din orice motive.

 

Comisionul pentru verificarea conformitatii transferului de date cu specificatiile standard ale SNEP se va percepe o singura data, la inregistrarea Autoritatii Contractante in SNEP si nu va depasi echivalentul in lei a 300 de euro sau orice alt nivel care se va stabili prin acte normative de modificare calculat la cursul de schimb comunicat de BNR, valabil in ziua platii.

 

Singurul alt tip de comision ofertat si acceptat va fi, in afara celui mentionat mai sus, cel aferent transferurilor efectuate de institutiile de credit acceptatoare de plati electronice, iar nivelul acestuia nu va depasi nivelul comisionului standard practicat de institutiile de credit pentru decontarea ordinelor de plata de mica si mare valoare in relatia cu alte institutii de credit.

 

Ofertantul nu va solicita Autoritatii Contractante constituirea niciunui fel de garantii si nu va solicita Autoritatii Contractante alte costuri sau comisioane, inclusiv licente, mentenante, update sau upgrade etc cu exceptia comisionului pe tranzactie.

 

 

Din datele existente la nivelul Autoritatii Contractante a rezultat ca:

 

valoarea platilor sub pragul de 6.000 RON la nivelul anului 2015 este de 2,574,929,179.63 (n.a lei).

numarul de plati peste pragul de 6.000 RON la nivelul anului 2015 este de aproximativ 68.526.

 

Sumele mentionate anterior reprezinta incasarile pentru toate tipurile de taxe si impozite cuvenite bugetului general consolidat, iar prin Ordinul Ministrului Finantelor Publice se vor stabili tipurile de creante care vor putea fi platite online prin intermediul SNEP.

 

Anuntul ANAF publicat in SEAP implica incheierea unui acord-cadru cu maxim 3 agenti economici, durata acestui acord cadru fiind de 32 de luni.  Contractele subsecvente urmeaza sa se atribuie prin reluarea competitiei. In executarea acordului-cadru, contractele se vor atribui anual; valoarea estimata a celui mai mare contract subsecvent este de 584.416,20 lei fara TVA.

 

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 23.08.2016. Data limita de evaluare a ofertelor este 19.09.2016. Contractul este finantat din fonduri bugetare.

 

 

Cum a ajuns ANAF sa ia decizia de a se interconecta la Ghiseul.ro, o platforma de plati online a amenzilor, taxelor si impozitelor locale

 

In luna martie din acest an, Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), care a dezvoltat si s-a ocupat de mentenanta platformei Ghiseul.ro la costuri zero pentru statul roman, a facut in exclusivitate pentru HotNews.ro dezvaluiri incredibile privind tergiversarea procesului de inrolare in Ghiseul.ro a ANAF.

 

Aceasta in conditiile in care Ministerul de Finante, condus de Anca Dragu, anunta in februarie 2016 ca vrea sa dea bani acum pe un nou sistem IT de plata online a tuturor taxelor.

 

Potrivit declaratiilor facute de APERO in martie 2016, 'platforma Ghiseul.ro este pregatita de mai bine de un an si jumatate pentru a se interconecta cu ANAF ca sa inceapa colectarea amenzilor, taxelor si impozitelor de la persoanele fizice, PFA si persoanele juridice. Mai mult, inca din toamna anului 2014, APERO a propus autoritatilor reducerea comisionului pentru tranzactiile pe Ghiseul.ro de la maxim 2% sau maxim 30 lei, cat este acum, la maxim 1% sau maxim 20 lei. Nu doar ca aceste lucruri nu s-au intamplat, dar Ministerul de Finante vrea sa dea bani acum pe un nou sistem IT de plata online a tuturor taxelor.

 

In replica la aceste dezvaluiri, Ministerul de Finante a precizat ca: "Tema platilor online reprezinta o prioritate pentru Minister care, inca de la inceputul anului, a initiat consultari cu experti din Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Comunicatiilor, Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei, Trezorerie, ANAF, in vederea identificarii solutiilor optime pentru implementarea unui sistem functional. Printre solutiile evaluate se afla si inrolarea ANAF in platforma Ghiseul.ro. Sunt analizate gradul de compatibilitate tehnica si de costuri".  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22