Plângere penală împotriva ministrului Bodog pentru "conduită pasivă" în criza imunoglobulinei

Dora Vulcan | 06.12.2017

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) anunta ca a sesizat Parchetul General cu privire la modul in care ministrul Sanatatii, Florian Bodog, si celelalte persoane responsabile au gestionat criza imunoglobulinei care a dus la decesul unei persoane.

Pe aceeași temă

 

 

 Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, plangerea se refera la conduita pasiva a Ministrului Sanatatii, Florian Bodog si a subalternilor sai care, de mai bine de sase luni, "nu au luat masuri pentru a pune la dispozitia bolnavilor care sufera de imunodeficiente primare si de boli autoimune tratamentul cu imunoglobulina".

 

"In lipsa acestui medicament vital, viata a peste 500 de persoane, majoritatea copii, este, in fiecare clipa, in pericol. In vara acestui an, ultimele firme care distribuiau astfel de medicamente in Romania au anuntat ca se retrag de pe piata. Desi i-a fost semnalata situatia inclusiv de catre FACIAS, si a fost avertizat ca administrarea acestui medicament nu sufera amanare, in mod iresponsabil fata de viata bolnavilor, Ministerul Sanatatii condus de Florian Bodog nu a luat nicio masura", anunta FACIAS, citat de news.ro. 

 

Potrivit organizatiei, primul deces provocat de "neglijenta autoritatilor statului s-a inregistrat sambata trecuta, in Alba Iulia".

 

"FACIAS acorda asistenta juridica familiei victimei pentru ca cei responsabili sa raspunda in fata legii pentru indiferenta cu care au tratat aceasta situatie", se mai arata in document.

 

Asociatia anunta ca asteapta "cu interes" decizia premierului in aceasta situatie.

 

"Conform art. 34 din Constitutie, statul este obligat sa asigure fiecarui cetatean accesul la medicamente esentiale si sa ii ocroteasca viata si sanatatea. Primul Ministru a intervenit in aceasta problema. Asteptam cu interes deciziile sale. Sanatatea cetatenilor trebuie sa fie o prioritate nationala", se mai arata in document.

 

Luni, Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat ca au plecat catre unitatile spitalicesti din tara 2.200 de flacoane de Pentaglobin, care sa rezolve problema urgenta a lipsei de imunoglobulina.

 

De asemenea, Bodog a precizat ca, in urmatoarele doua saptamani, vor mai ajunge inca 900 de flacoane de Intratec (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50ml) si 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantitati ce vor acoperi nevoile pacientilor din Romania. Pana atunci, ministrul Sanatatii cere spitalelor care se confrunta cu cazuri urgente pot apela la unitatile medicale din tara, unde s-au identificat 1.700 de fiole de imunoglobulina.

 

Marti, Ministerul Sanatatii a anuntat ca s-a infiintat o structura de urgenta care are rolul de a directiona stocurile identificate de imunoglobulina in unitatile sanitare din tara catre cazurile urgente de imunodeficienta primara care necesita tratament imediat.

 

De asemenea, va fi infiintata o linie telefonica speciala la care medicii din toata tara pot anunta aparitia cazurilor grave care necesita tratament cu imunoglobulina, pentru ca medicamentele necesare sa fie directionate catre unitatea sanitara care are in ingrijire pacientul.

 

Stmbata, fostul ministrul al Sanatatii Vlad Voiculescu a relatat despre cazul unei femei care a murti la spitalul din Alba-Iulia din lipsa imunoglobulinei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22