Plumb: Am fost scoasă din cursă de standarde duble și de jocurile politice ale colegilor români

Dora Vulcan | 01.10.2019

Plumb continuă să se considere victima standardului dublu și a jocurilor politice ale Opoziției autohtone, în ciuda respingerii candidaturii sale pentru postul de comisar european pe motive de integritate

Pe aceeași temă

Rovana Plumb continuă să se victimizeze și spune că europarlamentarii din Comisia JURI au judecat-o în baza unor standarde duble, la care ar fi contribuit și ”colegii” români. Plumb nu spune nimic despre problemele de integritate care i-au fost imputate și de prestația sa de la audierile de săptămâna trecută când a negat, în fața evidenței, că ar ști despre faptul că AEP nu va deconta donația de 800.000 de lei făcută de ea pentru campania electorală a PSD. Este vorba de banii obținuți în baza unui împrumut suspect, cu autor nedovedit, pe care Plumb a anunțat în ultima clipă că l-ar fi achitat integral, cu doar câteva minute înainte de întâlnirea de luni a membrilor Comisiei JURI, crezând că astfel va stinge și problemele de integritate care i-au fost imputate de membrii comisiei.


Ea spune că i s-a întâmplat o nedreptate, dar că are capacitatea de a merge mai departe, consolându-se cu postul de europarlamentar, despre care pretinde că ar fi obținut cu ”votul a milioane de români”, post din care spune că va apăra ”drepturile și interesele” României.

Comunicatul Rovanei Plumb:

Mulțumesc premierului Viorica Dăncilă și Guvernului României pentru sprijinul acordat pe tot parcursul procesului de numire a comisarului european. Au știut cu toții că mi-aș fi reprezentat țara cu profesionalism și demnitate pe tot parcursul mandatului.

Mulțumiri speciale tuturor specialiștilor din DG Move pentru suportul de care au dat dovadă în toată această perioadă.

Am fost scoasă din cursa de standarde duble și de jocuri politice făcute, din nefericire, și cu ajutorul unor colegi români.

Ceea ce mi s-a întâmplat a fost o nedreptate, dar am, ca de fiecare dată, puterea de a merge mai departe.

Am votul a milioane de români care au susținut PSD la europarlamentare și cărora le mulțumesc încă o dată.

Rămân europarlamentar al României și voi continuă să apăr drepturile și interesele țării mele în orice situație.

***

Comisia JURI a respins luni, definitiv, candidatura Rovanei Plumb la postul de comisar european, considerând-o nepotrivită.

Rovana Plumb și László Trócsányi, candidații României și Ungariei, au fost declarați candidați nepotriviți pentru funcția de comisar european de Comisia Juridică a Parlamentului European (JURI).

Înainte de verdict, comisia a respins ordinea de zi care ar fi permis realizarea de noi dezbateri, după dubiile exprimate la cea precedentă asupra integrității celor doi candidați.

Rovana Plumb a anunțat luni comisia JURI din PE că și-a achitat datoria de 800.000 de lei în doar patru zile, pentru care a dat la schimb două apartamente, ca și cum problema ar fi fost existența împrumutului și nu modalitatea suspectă în care acesta a fost realizat și mai ales dubiile membrilor comisiei privind modalitatea de returnare a banilor.

„Având în vedere acest lucru, și pentru a debloca această situație, am făcut pași pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluție adecvată. Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja în declarația financiară și aceasta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există”, spune Plumb care face abstracție de faptul că nu împrumutul ci natura lui a stârnit suspiciuni asupra integrității sale în Comisia JURI.

Ea a dat asigurări că, până la data de 23 octombrie, când noua Comisie Europeană va fi votată în plenul Parlamentului European, toate datoriile sale vor fi șterse.

Cât de curând posibil, până pe 23 octombrie 2019 când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluțiile menționare mai sus vor fi puse în aplicare”, se arată în scrisoarea lui Plumb către Comisia JURI.

O manevră care aduce mai degrabă a spălare de bani pe spatele candidaturii la postul de comisar european, câtă vreme nu a fost probată, încă, existența persoanei care ar fi împrumutat-o pe Plumb cu fabuloasa sumă de 800.000 de lei, donată de ea la PSD. Chiar și fără să fie așa, plata datoriei nu rezolvă problema de etică ridicată de membrii comisiei JURI care au pus sub semnul întrebării integritatea lui Plumb și natura reală a datoriei pe care ea o are de plătit față de cei care i-au dat bani pentru a-i dona la PSD și pe care, în urma deciziei AEP, PSD nu-i va putea deconta și returna donatorilor săi.

***

Comisia JURI s-a întrunit luni pentru o decizie definitivă în cazul Rovanei Plumb, a cărei integritate a fost pusă sub semnul întrebării de membrii comisiei, care au blocat numirea sa ca viitor comisar UE.

Comisia Juridică a Parlamentului European (JURI) a blocat săptămâna trecută procedura de numire a Rovanei Plumb pentru postul de comisar european la Transporturi din cauza împrumuturilor în bani despre care candidata PSD nu a putut oferi suficiente garanții de returnare și a răspunsurilor de-o credibilitate îndoielnică pe care le-a oferit la audierea sa de săptămâna trecută.

Sassoli a transmis joi seară membrilor Comisiei JURI o scrisoare în care le cere, până luni la prânz, să spună dacă vor recomanda măsuri pentru rezolvarea conflictului de interese sau dacă vor spune că aceasta nu e capabilă să să-și exercite funcția în acord cu Tratatele UE și Codul de Conduită.

Propunerea comisiei va ajunge la președintele legislativului care o va trimite către președintelui Comisiei Europene, urmând ca Ursula von der Leyen să decidă cum va gestiona situația fără precedent.

Într-o scrisoare redactată și trimisă, încă de joi, către conducerea Parlamentului European, Comisia Juridică spune că e convinsă că nu există variante pentru a elimina conflictul de interese și că Rovana Plumb nu e în măsură să preia niciun portofoliu la Bruxelles, ceea ce presupune că președintele Comisiei Europene ar trebui să ceară guvernului României să facă o altă propunere.

Anterior votului de joi de respingere a Rovanei Plumb, Comisia JURI i-a trimis acesteia o scrisoare, în care i-a cerut lămuriri despre un împrumut de 800.000 euro și acțiuni la o companie, care nu ar figura în declarația de avere depusă la Bruxelles și despre cazul de corupție în care a fost implicată, chiar dacă despre ultimul s-a decis că nu este de competența JURI și că eventualelel nelămuriri pe acest subiect vor fi lămurite în timpul audierilor.

”Probleme au fost ridicate cu privire la un credit de 800.000 euro despre care a relatat presa, însă care nu a fost menționat în declarația de avere, anumite acțiuni la o companie (Grupul verzilor) și cazul de corupție în care a fost implicată în 2017 (PPE). A fost decis că: îngrijorările cu privire la cazurile de corupție sunt în afara competenței JURI și ar trebui ridicate în timpul audierilor; informații suplimentare vor fi cerute despre împrumut și acțiuni”, se spune în documentul emis de Comisia JURI.

Procedura de numire a Rovanei Plumb a fost suspendată, ceea ce înseamnă că la momentul actual audierea ei în comisia de Transporturi a Parlamentului European, la 2 octombrie, nu va mai avea loc. La fel și în cazul candidatului Ungariei.

Uniunea Europeană nu s-a mai confruntat niciodată cu o astfel de situație. Comisia JURI, cea care verifică integritatea viitorilor comisari europeni, oferea un aviz consultativ. Acum, avizul este obligatoriu, ceea ce înseamnă că dacă un candidat, așa cum este Rovana Plumb, este găsit într-o situație de incompatibilitate, procedura de desemnare nu poate continua, mai scrie site-ul Digi 24.

Înainte de respingerea definitivă a Rovanei Plumb de Comisia JURI, Viorica Dăncilă a declarat că respingerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european pe transporturi nu o face să aibă mai puțină încredere sau apreciere pentru aceasta. Premierul a adăugat că Plumb are, în continuare, susținerea ei necondiționată.

Rovana Plumb, nominalizată din partea României pentru portofoliul Transporturilor, a primit un vot negativ, joi, în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European pentru funcția de comisar european. Și Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru funcția de comisar european pentru extindere și politica de vecinătate, a căzut la vot în Comisia pentru Afaceri Juridice.

***

Rovana Plumb a donat 800.000 de lei pentru PSD în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, potrivit situației „contribuțiilor competitorilor electorali declarate în campania electorală pentru alegerea membrilor” făcută publică de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Donația către PSD se regăsește și în declarația de avere a Rovanei Plumb publicată în vara anului 2019, fostul ministru susținând că ar fi împrumutat cei 800.000 de lei.

Or, suma donată este de șase ori mai mare decât veniturile Rovanei Plumb din 2018, care sunt de 140.000 de lei, mai ales că Rovana Plumb nu are bani în conturi, potrivit declarației sale de avere, remarcă Newsweek.ro.

Mai mult, actualul europarlamentar încalcă legea neprecizând de unde a împrumutat cei 800.000 de lei pentru a dona la partid.

Plumb mai are de achitat și un credit de 800.000 de euro pe care l-a luat în 2007 și care este scadent în 2030.

Rovana Plumb trebuie să achite rate lunare de peste 4.000 de euro.

Anul trecut, familia Rovanei Plumb a avut venituri totale de aproape 170.000 de lei, adică 3.000 de euro.

De unde reiese că Plumb trebuie să aducă 1.000 de euro de acasă pentru a-și plăti ratele la bancă.

După donația la partid, ratele Rovanei Plumb s-au mărit la un total de 11.200 euro pe lună.

Creditul/donația la partid de 800.000 de lei (173.000 euro) trebuie plătit în doi ani. Chiar și fără dobândă, Rovana Plumb trebuie să plătească rate de 7.200 euro pe lună.

În plus, Rovana Plumb are cheltueli, lunare, uriașe, ea având de plătit utilități pentru o casă de peste 670 de metri pătrați în comuna Pantelimon.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22