PNL a votat alaturi de PSD neimpozitarea pensiilor. USR a votat impotriva

Dora Vulcan | 05.01.2017

Camera Deputatilor a votat joi eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile sub 2000 lei si scutirea tuturor pensionarilor de la plata contributiei asigurarilor sociale, cu 207 voturi pentru si 29 impotriva. Singurii care au votat impotriva au fost deputatii USR care s-au impotrivit proiectului avertizand ca, in realitate, se maresc pensiile medii si mari si nu cele mici si ca bugetul nu va putea sustine un asemenea efort. PNL a anuntat ca sustine eliminarea impozitelor pentru toate pensiile si ca va depune propriul sau proiect, in conditiile in care proiectul PNL nu ar avea ncio sansa sa treaca in lipsa unei majoritati care sa il sustina.

Pe aceeași temă

 

 

 

"PNL a sustinut si in comisia de specialitate, vom sustine si in plenul Camerei Deputatilor ca solutia corecta pentru pensionarii din Romania este sa se realizeze o recalculare a pensiilor pe baza de contributivitate si toate pensiile sa fie scutitie de impozit", a anuntat Raluca Turcan. "Credem ca ar fi o solutie echitabila, o solutie care sa raspunda asteptarilor pensionarilor dupa ani de munca. Ca urmare, PNL va sustine in plen acest amendament si, simultan, vom depune in Parlamentul Romaniei un proiect de lege prin care toate pensiile sa fie scutite de impozit. Este un proiect pe care PNL si-l asuma, face parte din programul de guvernare", a spus Turcan.

 

 

Dupa votul de joi, legea - prin care se modifica, astfel, Codul Fiscal - va merge la promulgare la Cotroceni. .

 

 

In forma adoptata de Senat, proiectul prevedea eliminarea impozitarii pe venit pentru toate pensiile. Modificarile au fost facute in comisia de buget din Camera Deputatilor miercuri. Aceste masuri sunt prevazute in programul de guvernare al PSD si vor intra in vigoare cel mai probabil in februarie, intrucat legea prevede ca intra in vigoare in luna urmatoare publicarii in Monitorul Oficial, explica Hotnews.ro.

 

 

Cum explica deputatii USR votul impotriva

 

 Manuel Costescu, pe pagina sa de Facebook

 

"Tocmai am votat o masura legislativa legata de codul fiscal, referitoare la impozitarea pensiilor. A fost a decizie complicata. USR este în favoarea creșterii veniturilor oamenilor, atât pensii cât și salarii. Pentru ca majorările să poată fi susținute și peste un an și peste zece ani, în orice fel de condiții economice, este necesar ca această discuție să aiba loc în cadrul unei dezbateri mai largi asupra salarizării și a sistemului de pensii. Fără această dezbatere, măsurile intempestive pot crea inechități între salariați și pensionari și dezechilibre macroeconomice.

 

Acesta este si cazul propunerii de fața de eliminare a taxelor și impozitelor pentru suma de 2000 de lei din pensie, pe care USR o considera ipocrită. Legea a fost prezentată de PSD ca o mărire a pensiilor mici, ceea ce este fals. În realitate 66% dintre pensionari, cei cu pensiile cele mai mici, sub 1000 de lei, nu vor beneficia de această facilitate. Cei care primesc bani în plus sunt pensionarii cu pensii medii, peste 1000 de lei și, mai mult, beneficiarii de pensii mari, peste 2000 de lei.

 

Măsura aceasta, împreună cu celelalte anunțate de guvern, poate crea și dezechilibre bugetare și asta într-o perioadă în care Romania de abia a dobândit un echilibru fragil. Pentru a diminua impactul bugetar, USR susține majorarea impozitării pensiilor speciale care nu răspund nici principiului solidarității, nici celui al contributivității, fiind, în opinia USR, un privilegiu.

 

De asemenea USR critică predispoziția actualei majorități și a actualului guvern către politicile economice prociclice, o continuare a filosofiei guvernelor Tăriceanu. Este contraindicat pentru sănătatea economiei ca în perioadele de creștere economică să fie crescute veniturile, cum s-a întâmplat în mandatul de premier al lui Călin Popescu Tărceanu, iar în perioadele de recensiune, acestea să fie diminuate, ca în guvernele Boc. Consecințele le-am simțit cu toții. România a suportat mai greu criza economică, iar ieșirea de criză s-a făcut cu întârziere."

 

Cristian Ghinea, pe pagina sa de Facebook, dupa ce a preluat postarea lui Costescu: 

 

"USR singur a votat impotriva. Toate celelalte partide au intrat in sarabanda iresponsabilitatii bugetare. Nu a fost o decizie usoara si am dezbatut ore in sir in grupul nostru. Am fi votat acest proiect doar daca reduceam impactul bugetar prin supra-impozitarea pensiilor speciale (sau eliminarea lor). Dar acel amendament nici nu a ajuns la vot in plen. Asta e, suntem singurul partid responsabil si moderat din acest Parlament."

 

Adrian Prisnel, pe pagina sa de Facebook:

 

"PSD nu a crescut pensiile mici. A crescut doar pensiile medii şi mari

Azi am fost nevoiți să luăm o decizie pe cȃt de nepopulară, pe atȃt de corectă. Am votat împotriva “creșterii” pensiilor. Sinucidere politică, nu-i așa? La final de sesiune parlamentară, pe ciclu de știri lung.

Pȃnă la anunțarea bugetului, vom avea frigiderul plin, așa că simt nevoia să vă explic vouă, ca să îmi fac mȃna pȃnă ajung diseară la cină la mama, căreia va trebui să îi zic de ce nu am fost de acord să îi dea Dragnea 80 de lei la pensie.

În primul rȃnd legea, în efectele ei, este profund diferită de titlul de presă.

Legea a fost prezentată de PSD ca o mărire a pensiilor mici, ceea ce este fals. Această lege nu vizează pensiile mici. Şi până acum, veniturile din pensii până la 1000 de lei erau deja scutite de impozit pe venit.

Cum pensia medie este sub această valoare (este de 900 de lei), pensiile mici nu vor fi deloc influenţate de creşterea acestui nivel de exceptare de la impozit.

66% din pensionari, cei cu pensiile cele mai mici, nu vor avea niciun beneficiu de pe urma legii votate azi.

Vreau să fiu foarte clar: nu suntem împotriva creşterii pensiilor. Suntem împotriva demagogiei.

Este pură demagogie să pretinzi că ai să creşti pensiile mici, şi în realitate să creşti pensii de 2000 de lei, în detrimentul celor care trăiesc cu pensii sub 1000 de lei, de multe ori, sub nivelul sărăciei.

Marii câştigători ai acestei legi sunt însă cei cu pensii speciale.

Legea a trecut prin Senat şi a intrat în comisiile Camerei Deputaţilor fără plafonul acela de 2000 de lei, legiferând, practic, eliminarea impozitului pentru toate pensiile, chiar şi pentru cele de 10000 de euro. E clar pentru cine era pregătită legea.

Chiar şi asa, în forma actuală, cei cu pensiile speciale vor fi marii beneficiari, pentru că nu vor mai plăti CASS.

Pentru că nu este vorba de o creştere de venituri pentru cei care trăiesc sub pragul sărăciei, consider că această discuţie ar fi trebuit avută săptămana viitoare, în contextul bugetului, moment în care ar fi trebuit să prioritizăm cum folosim 300 de milioane de euro: pentru creşterea celor mai mari 30% din pensii sau pentru construcţia unor spitale la care să aibă acces toată lumea.

Cât despre pensii, soluţia corectă este creşterea punctului de pensie, nu fardarea realităţii pentru a avea beneficii „cine trebuie”."

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22