PNL cere dezbateri legate de «Europa cu doua viteze», iar Iohannis sa prezinte concluzii la CE

E.b. | 03.03.2017

PNL a cerut dezbatere politica in Romania pe tema Cartei Albe, documentul prezentat de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si a asa-zisei "Europa cu doua viteze".

Pe aceeași temă

 
 

   

"Aceasta viziune nu este noua, ci reprezinta de fapt o forma mai elaborata a discursului asupra starii Uniunii Europene din data de 14 septembrie 2016, pronuntat in fata Parlamentului European de catre presedintele Comisiei", se arata in comunicat PNl, citat de ziare.com.

 

Mai departe, liberalii face apel la dezbateri si ample consultari in plan intern.

 

"PNL considera ca variantele prezentate in acest document trebuie sa faca obiectul unei ample consultari in societatea romaneasca, iar pozitia Romaniei sa fie rezultatul unui consens transpartinic.

 

PNL va contribui la aceste dezbateri pe plan intern, prin pozitiile exprimate public si de asemenea pe plan extern, prin contributia pe care o va aduce cu ocazia Congresului PPE din Malta de la sfarsitul lunii martie, materializata in documentul 'Europa ne asigura viitorul'", noteaza PNL.

 

De asemenea, liberalii subliniaza ca presedintele Klaus Iohannis "este cel care va prezenta si sustine pozitia rezultata in urma acestor dezbateri, in cadrul Consiliului European".

 

PNL a subliniat "importanta Romaniei in definirea unei pozitii comune a statelor membre UE fata de Cartea Alba" si "considera ca singura cale de urmat pentru proiectul european este o Uniune Europeana mai puternica, mai democratica si mai unita".

 

PNL atrage atentia ca, in fata provocarilor mondiale, este nevoie de unitate a statelor membre UE, si nu de aliante in cadrul Uniunii.

 

"Diagnoza Comisiei Europene din Carta Alba este corecta: sunt necesare noi modalitati de actiune pentru ca UE sa faca fata provocarilor globale. Raspunsul la aceste provocari trebuie sa fie unitatea de actiune a tuturor statelor membre si nu crearea de aliante conjuncturale.

 

Statele care doresc sa aprofundeze o anumita politica sau sa se integreze mai mult intr-un domeniu au deja aceasta posibilitate, prin mecanismul de cooperare consolidata din tratate.

 

Acest mecanism care presupune discutia prealabila la nivel interguvernamental, cu implicarea tuturor statelor membre, ar trebui sa fie prevazut si in continuare, pentru a obtine simultan aprofundarea cooperarii si respectarea drepturilor egale ale fiecarui stat membru", se mai arata in mesajul liberalilor.

 

Marti, europarlamentarii socialisti si cei ai ALDE, au tras un semnal de alarma cu privire la planul lui Juncker si, de asemenea, au facut apel la Klaus Iohannis sa organizeze consultari privind pozitia Romaniei fata de acest subiect.

 

Si presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut lui Iohannis consultari despre viitorul Romaniei in UE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22