PNL: Premierul se derobează de revenirea la două tururi. Sperăm să avem o nouă majoritate

Iulian Popescu | 01.02.2016

Premierul se derobează de responsabilitatea asumării revenirii la două tururi de scrutin în alegerile locale, așa încât PNL se va concentra pe promovarea proiectului din Parlament, mai ales că există speranța unei majorități pe acest subiect, anunță purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuț Stroe.

Pe aceeași temă

 

Liberalii au reacționat luni seara, după ce premierul Dacian Cioloș a explicat că decizia pe această chestiune “rămâne, în cele din urmă, tot la Parlament şi e important ca partidele politice care au un interes într-un sens sau altul să-şi asume până la capăt această responsabilitate şi să folosească instrumentele care le stau la dispoziție în Parlament pentru a tranșa acest subiect”.

 

Cioloș a avertizat cu această ocazie partidele, transmițându-le că Executivul nu va deveni instrumentul niciunui partid:

“Deci, vreau să fie clar, nu accept ca Guvernul să fie folosit ca şi instrument, de oricare partid, pentru a-şi atinge obiectivele strict de partid. Deci, am fost de acord să avem această discuţie, dar nu pentru ca guvernul să devină instrumentul niciunui partid, nici al celor care sunt împotriva modificării legii, nici al celor care vor modificarea legii.”

 

PNL, partidul care a inițiat dezbaterea revenirii la două tururi de scrutin, după ce parlamentari ai acestei formațiuni au votat în favoarea noii reglementări, nu renunță însă la încercarea de modificare a legii.

 

PNL speră în formarea unei noi majorități parlamentare pe această temă

 

Reacția liberalilor conține o notă acuzatoare la adresa premierului care “s-a derobat de responsabilitatea răspunderii”, după cum se spune într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe:

 

“Constatăm că premierul se derobează de responsabilitatea asumării reintroducerii principiului celor două tururi de scrutin în alegerea primarilor și trimite această sarcină Parlamentului.

Din acest moment obiectivul prioritar al agendei parlamentare a PNL este promovarea în regim de urgență a acestui proiect pe care l-am depus încă de anul trecut. Din păcate, până acum, această inițiativă a fost blocată de PSD.

Declarațiile celorlate formațiuni politice de astăzi ne dau totuși speranțe în crearea unei majorități parlamentare care să adopte această soluție.

Cauza pentru care luptăm acum nu ține de interesul electoral al PNL, ci de un principiu fundamental al democrației, unde majoritatea ar trebui să fie cea care decide la vot.

Încă o dată constatăm, cu regret, care sunt mijloacele prin care PSD a determinat această situație dificilă. Șantajul și amenințarea de boicot au stopat o cauză dreaptă, dar care îi afecta pe social-democrați din punct de vedere electoral.

Deocamdată, agenda parlamentară s-a dovedit în același grad decuplată de cea a cetățenilor ca și la finalul anului trecut. Un vot favorabil proiectului privind revenirea la două tururi de scrutin ar diminua această fractură dintre Parlament și societate, aceasta fiind și soluția prin care aleșii locali se vor afla mai aproape de cetățeni”, se spune în comunicatul semnat de Ionuț Stroe.

 

Cum se poziționează partidele

 

PSD a anunțat că va boicota alegerile dacă se schimbă legea. Liviu Dragnea, care a avut săptămâna trecută o deplasare la Bruxelles, i-a informat și pe socialiștii europeni de această intenție.

 

Dragnea i-a spus președintelui Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, că liberalii fac presiuni pentru modificarea legislației electorale: "În acest context, preşedintele Dragnea a menţionat şi faptul că adversarii politici ai PSD fac presiuni mari asupra Guvernului pentru ca legislaţia electorală să fie modificată prin Ordonanţă de Urgenţă, ceea ce este inacceptabil din partea Partidului Social Democrat, care ia în calcul inclusiv boicotarea alegerilor locale", potrivit unui comunicat de presă al PSD.

 

UNPR sustinea sistemul electoral aflat in vigoare, într-un singur tur, insa refuză sa adopte aceeasi strategia ca si PSD-ul, care a declarat ca va boicota localele in cazul revenirii la doua tururi pentru primari: "Noi nu boicotam niciodata", a spus sambata Gabriel Oprea.

Mai mult, luni, se pare că s-ar fi răzgândit. Purtătorul de cuvânt, Luminiţa Pachel, a anunţat după întâlnirea cu premierul, că UNPR va susţine în Parlament un proiect de lege al PNL privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

 

ALDE, prin copreședintele Călin Popescu Tăriceanu, nu a spus foarte clar dacă va participa la boicotul PSD, dar a explicat de ce partidul pe care-l conduce nu este de acord modificarea legislației, chiar dacă asta i-ar avantaja: "Pentru noi, scrutinul în două tururi ar fi avantajos, pentru că ne-ar creşte rezultatele. Scrutinul într-un singur tur îi favorizează pe cei deja aleşi. Modificarea alegerilor înainte de alegeri nu este o practică democrată. Anul trecut, când s-a aprobat modalitatea de alegeri locale s-a ajuns la un acord politic în care cele două partide, PSD şi PNL, au ajuns la un punct de vedere comun. Nu pot schimba regulile jocului în favoarea lor. Trebuie să existe o stabilitate legislativă", a declarat Tăriceanu.

 

UDMR, de asemenea, s-a pronunțat împotriva schimbrii actualei legislații.

 

Partidul M10 acuză un blat între Iohannis, Cioloș și Liviu Dragnea. “România asistă siderată la o târguială ca la piață între un Președinte care uită că este președintele tuturor, nu al unui partid, un premier care a arătat deja că se răzgândește peste noapte și un Liviu Dragnea, condamnat în primă instanță pentru fraudă electorală, care se dorește arbitrul alegerilor din România”, argumentează formațiunea.

 

PSRO își dorește revenirea al două tururi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22