PNL sesizează CCR. Motivul: legea referitoare la statutul magistraţilor, modificările ANI

E.b. | 20.12.2017

Parlamentarii PNL au anunţat că sesizează Curtea Constituţională în ceea ce priveşte două legi adoptate recent de Parlament - cea care modifică funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi Legea 303/2004 referitoare la statutul magistraţilor.

Pe aceeași temă

 

"PNL a finalizat contestaţiile la CCR pe legea care modifică funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate prin invalidarea tuturor deciziilor confirmate în instanţă ale acestei agenţii în perioada 2007 - 2013 de către parlamentari ai României. Practic, fărădelegea PSD a marcat într-un mod nemaiîntâlnit până în momentul de faţă modul de a se raporta două instituţii ale statului, Parlamentul României şi Justiţia, pentru că prin legea de funcţionare a ANI practic s-au anulat decizii definitive ale instanţelor de judecată", a declarat la Parlament liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, citată de Agerpres.


La rândul său, senatorul PNL Mario Oprea a explicat că grupul senatorilor liberali va sesiza CCR pentru îngrădirea dreptului de vot.


"Este vorba de Legea 303, prima lege din setul de legi ale Justiţiei, ca atare este un motiv de sesizare la CCR faptul că Senatul a continuat fără două grupuri parlamentare - PNL şi USR - să dezbată şi să voteze, îngrădindu-le acestora dreptul la dezbatere şi la vot. Această sesizare o vom depune în termen", a motivat senatorul Oprea.


Deputatul PNL Ioan Cupşa a menţionat că sesizarea PNL de neconstituţionalitate "are atât motive intrinseci, cât şi extrinseci".


"Un motiv constă în faptul că a fost încălcat regulamentul activităţilor comune, cât şi regulamentul Senatului în ceea ce priveşte desfăşurarea şedinţei de vot de ieri. Sunt şi alte considerente extrinseci - s-a încălcat şi principiul autonomiei funcţionale ale celor două camere, aşa cum s-a încălcat şi norma constituţională privitoare la dreptul la iniţiativă legislativă. S-a încălcat şi regulamentul Camerei Deputaţilor.

 

Este o suită, care pare a nu se termina, de încălcare a regulamentelor, a legii şi a Constituţiei României în legătură cu adoptarea acestor legi. S-au adoptat texte care sunt neclare, necorelate cu încălcarea Legii 24/2000 privitoare la tehnica de legiferare. S-a încălcat astfel Constituţia României. În mod expres s-a încălcat prevederea unei decizii a CCR printr-un număr de patru sau chiar cinci articole din Legea 303/2004.

 

Deci, avem nenumărate motive pentru a sesiza la CCR neconstituţionalitatea acestei legi care a fost ieri adoptată. Forma finală nu am avut-o decât acum 30 de minute. Este inadmisibil ca forma finală a legii de modificare a statutului magistratului să ne parvină abia la 24 de ore din momentul în care a fost supusă la vot", a afirmat Ioan Cupşa.

 

În sesizare, PNL susţine că toate dispoziţiile actului normativ pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative sunt neconstituţionale şi, pe cale de consecinţă, solicită CCR să constate că legea este neconstituţională în integralitatea ei. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22