Ponta: Amenintarile Rusiei intaresc convingerea ca Romania isi face datoria in regiune

Tudor Despina | 13.10.2015

Bucurestiul nu este intimidat de “declaratiile belicoase ale Rusiei”, sustine premierul Victor Ponta, in contextul noilor critici ale rusilor fata de baza militara de la Deveselu.

Pe aceeași temă

 

Reactiile agresive ale rusilor in regiune demonstreaza faptul ca Romania isi face datoria intr-o zona dificila, a spus marti Ponta.

 

"Absolut toate amenintarile si intimidarile Rusiei nu fac decat sa ne intareasca convingerea ca suntem parte a NATO si ne facem datoria aici. Aceste declaratii belicoase arata ca Rusia trateaza tarile din jur in dispret fata de dreptul international", a afirmat premierul, citat de Hot News.

 

Reactia Guvernului vine la o zi dupa ce Kremlinul a cerut oprirea constructiei bazei militare de la Deveselu, in Romania, ca parte a scutului anti-racheta dezvoltat de americani in Europa.

 

Noi critici rusesti

 

Moscova a cerut luni abandonarea planurilor privind amplasarea sistemului american de aparare antiracheta in Romania, a declarat Mihail Ulianov, seful Departamentului de neproliferare, dezarmare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, potrivit Sputnik News. Potrivit lui Ulianov, citat intr-un comunicat postat luni pe site-ul MAE rus, amplasarea elementelor antiracheta in Romania ar fi o "incalcare flagranta" de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).

 

Oficialul rus a sustinut ca rachete-tinta si drone de atac, ce pot fi folosite pentru lansarea de rachete de croaziera cu raza medie de actiune, pot fi instalate pe nave militare, dar nu si terestru. "Cerem Statelor Unite si Romaniei sa inteleaga intreaga lor responsabilitate pentru evolutia acestor evenimente si sa renunte la aceste planuri cat nu este prea tarziu", a afirmat Ulianov.

 

Reactia Bucurestiului

 

Ministerul roman al Afacerilor Externe a transmis astazi un raspuns solicitarii facute de Mihail Ulianov, seful Departamentului de neproliferare, dezarmare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe care ceruse ieri SUA sa abandoneze amplasarea scutului antiracheta in Romania.

 

MAE transmite ca "Acuzele cu privire la incalcarea Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilitatii antiracheta Aegis Ashore la Baza militara Deveselu sunt nefondate. Prevederile acestui tratat vizeaza rachete care angajeaza tinte la sol.

 

Tratatul nu se aplica dezvoltarii si testarii interceptorilor care angajeaza tinte aflate in aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasati la facilitatea antiracheta din cadrul Bazei militare Deveselu. In acelasi timp, sistemul Aegis Ashore nu a fost si nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decat cei folositi pentru angajarea tintelor aeriene", se arata intr-un comunicat al Ministerului roman de Externe.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22