Ponta i-a cerut lui Orban postul de comisar european și cooptarea la guvernare (surse)

Dora Vulcan | 23.10.2019

Ponta le-ar fi cerut liberalilor să poată desemna comisarul european și să acceadă la guvernare. Liderul Pro România neagă, însă, ultima cerință și îi reproșează lui Orban că se comportă ca Dăncilă.

Pe aceeași temă

Ponta le-a cerut liberalilor să poată desemna comisarul european, lucru recunoscut și de liderul Pro România, dar, se pare că în ultima clipă ar fi decis ca, în schimbul susținerii guvernului Orban, să intre la guvernare.

Ludovic Orban ar fi refuzat, însă, categoric.

Ponta spune că nu le-a cerut celor de la PNL decât posibilitatea de a numi el comisarul european pentru România, dar neagă că ar fi cerut posturi de miniștri și îi acuză pe cei de la PSD că îl înjură pe surse după ce i-au cerut votul.

Surse liberale participante la negocierile cu Victor Ponta au explicat pentru Digi24.ro că acesta nu și-a exprimat dorința de a intra la guvernare la prima rundă de negocieri, cea organizată săptămâna trecută, când doar cei de la PMP au spus clar că vor să primească ministere contra votului în Parlament. Miercuri însă, la a doua discuție, președintele ProRomânia a spus că partidul său nu poate vota un guvern monocolor, afirmație interpretabilă, în opinia liberalilor, în sensul unei dispoziții a lui Victor Ponta de a participa la guvernare.

De ce a refuzat Orban cererile lui Ponta

”Pe lângă tot răul pe care-l reprezintă Ponta pe scena politică, o coaliție cu el i-ar fi îndepărtat pe toți ceilalți aliați ai PNL. Pe de o parte, avem blocul partidelor cu care ne înțelegem natural și alături de care am lucrat foarte bine în opoziție – USR și PMP. În mod similar, în ALDE sunt oameni mai apropiați de doctrina liberală decât de cea socialiistă, iar cei de la UDMR au avut solicitări absolut rezonabile”, au explicat surse liberale pentru G4Media.ro.

Acestea au mai spus că Ludovic Orban este hotărât să meargă în Parlament și să ceară votul de învestitură chiar și fără susținerea lui Victor Ponta.

”Cu PMP, guvernul trece sigur. Fără PMP, e un pic mai greu, dar nu imposibil. Suntem siguri că vom avea voturi și de la PMP. Iar dacă prima propunere de guvern este respinsă, vom veni cu a doua propunere. Va fi respinsă și cea de-a doua, foarte bine, mergem la anticipate”, au mai afirmat sursele liberale.

Victor Ponta a anunțat miercuri, după cea de-a doua rundă de discuții cu cei de la PNL, că Pro România nu va vota învestirea guvernului Orban și că vrea anticipate.

După anunțul lui Ponta că nu va susține guvernul Orban, liderul PNL a spus că oricum nu dorea să guverneze alături de Victor Ponta, și speră să atragă alte voturi de la nemulțumiți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22