Pe aceeași temă
UPDATE: „Eu nu am votat nici Guvernul Cioloș și am avut dreptate. Nu vom vota acest guvern și probabil că și de data asta vom avea dreptate”, a declarat Ponta după discuțiile cu Ludovic Orban.
„Dacă cei de la PNL vor cu adevărat să schimbe gruparea infracțională de la Palatul Victoria, trebuie să vină cu un proiect serios (...) Ne-am înțeles pe un singur lucru. Să facem alegeri anticipate odată cu cele locale în mai sau iunie, ca să nu stăm un an fără să știm cine trebuie să fie legitim la putere”, a mai spus Ponta.
Liderii Pro România și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că Orban le-a cerut votul în Parlament, fără să ofere nimic la schimb. Ei nu au fost consultați nici în ceea ce privește construcția bugetului pentru 2020, spun surse parlamentare citate de G4Media.ro
Potrivit surselor citate, liderii Pro România nici măcar nu vor prezenta condiţii pentru susţinerea Guvernului Orban. „Noi ne ocupăm doar de reprezentarea electoratului progresist şi de stânga, abandonat de PSD. Aşa cum nu am votat Guvernul Cioloş, aşa nu votăm nici acum. Să îl voteze PSD, cum au votat şi la Cioloş”, mai susțin aceleași surse.
Deocamdată, Ludovic Orban se bazează pe voturile PNL, USR, ALDE, UDMR şi, eventual, Minorităţi. Problema este că premierul desemnat a făcut promisiuni contradictorii în negocierile cu aceste formaţiuni. Dacă USR vrea desființarea Secției Speciale, ALDE a primit promisiunea că viitorul guvern nu se va lansa în asemenea demersuri, ci le va lăsa pe seama Parlamentului. La fel, USR şi ALDE au obţinut promisiunea revenirii la alegerea primarilor în două tururi, în vreme ce UDMR se opune vehement acestei măsuri.
Victor Ponta se întâlnește astăzi cu Ludovic Orban pentru o ultimă discuție înainte ca liderul PNL să anunțe formula definitivă de guvern și programul de guvernare cu care va merge în Parlament pentru votul de învestitură.
Pentru învestirea guvernului, PNL are nevoie de 233 de voturi în Parlament, la fel cum a avut nevoie şi pentru dărâmarea Guvernului Dăncilă. Problema este că la moţiunea de cenzură, cu tot sprijinul tuturor formaţiunilor parlamentare şi chiar cu trădarea unor social-democraţi, s-au strâns doar 238 de voturi.