Pe aceeași temă
Într-un interviu acordat coditianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), premierul Victor Ponta a spus că plagiatul de care a fost acuzat i-a adus prejudicii mari de imagine şi că, în urma acestui scandal, a rămas cu o „cicatrice politică” .
Întrebat de jurnalistul FAZ cum face faţă acuzaţiei de plagiat a 113 pagini din teza sa de doctorat, Ponta a spus că scandalul i-a adus prejudicii de imagine pe scena politică.
„Din punct de vedere juridic lucrurile au fost clarificate, din punct de vedere politic acest scandal mi-a adus prejudicii. Acesta (scandalul n. red.) a apărut in marile momente de tensiune dintre mine şi Băsescu. Fiecare politician trebuie sa trăiască cu cicatrice”, a declarat Ponta pentru FAZ.
Premierul a subliniat că lucrarea sa de doctorat nu este un plagiat, ci doar o luptă politică între el şi preşedintele Traian Băsescu.
”A fost doar un episod într-o luptă politică, în care Băsescu şi eu am pierdut. De la alegerile parlamentare din decembrie 2012, pe care eu le-am câştigat, cooperăm”, a mai spus premierul.
Plingere impotriva NUP
Adrian Papahagi, Mihail Neamtu si Augustin Ofiteru au facut plangere la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva rezolutiei Parchetului General prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul presupusului plagiat al prim-ministrului Victor Ponta.
"Solutia procurorului de caz este, deopotriva, nelegala si lipsita de temeinicie. Pe cale de consecinta, va solicit infirmarea solutiei dispuse de procurorul de caz si inceperea urmaririi penale", se arata in plangerea depusa de avocatul celor trei, Florin Plopeanu.
Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru l-au acuzat pe Victor Ponta de plagiat pe 22 august 2012.
Denunţătorii au susţinut că, din cele 292 de pagini ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", publicată de Editura Universul Juridic în 2010, lucrare care îi are ca autori pe Victor Ponta şi Daniela Coman, "un număr de 113 pagini nu constituie o operă de creaţie originală proprie, ci reprezintă o însuşire frauduloasă a produsului de creaţie intelectuală a patru autori".
Potrivit articolului 141 din Legea nr. 8/1996, "constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la cinci ani sau cu amendă de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care îşi insuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoştinta publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor".
Pe data de 21 mai, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul sesizării referitoare la faptul că Victor Ponta ar fi plagiat volumul „Răspunderea în dreptul internaţional umanitar".