Ponta, sub control judiciar. Întâlnirea cu Tony Blair, plătită de Ghiţă, îl duce în instanţă

E.b. | 06.09.2016

Victor Ponta a fost pus sub control judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, de către procurorii DNA Ploiești, în dosarul în care a fost audiat marți, ca suspect. În respectivul dosar este vehiculat şi adevăratul mobil al vizitei fostului premier britanic Tony Blair în România.

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit unui comunicat al DNA, Victor Ponta este urmărit penal într-un nou dosar, pentru folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani.

 

În dosar este vehiculat şi adevăratul mobil al vizitei fostului premier britanic Tony Blair în România. Banii pentru deplasarea lui Blair ar fi venit de la o persoană care a acceptat să dea respectiva o sumă în schimbul candidaturii într-un colegiu eligibil la alegerile parlamentare din 2012, conform Digi24.ro.

 

La DNA a ajuns și deputatul Sebastian Ghiță, citat în același dosar în care a fost chemat și Victor Ponta.

 

Victor Ponta ar fi primit, în calitate de președinte al PSD, 220.000 de euro de la Sebastian Ghiță, pentru organizarea în România a vizitei unei „personalități politice străine”. Sebastian Ghiță spunea astăzi că ar fi vorba despre premierul britanic Tony Blair.

Miza: prin mediatizarea întâlnirilor cu Tony Blair, Victor Ponta ar fi câștigat capital politic înainte de alegerile parlamentare din 2012.

În schimbul banilor, Sebastian Ghiță ar fi fost confirmat candidat într-un colegiu eligibil la parlamentare. El a și câștigat, de altfel, un mandat de deputat, conform Digi24.ro

 

„Procurorul mi-a zis că nu am voie să fac declarații. Sigur că îmi susțin nevinovăția, dar n-am voie să fac declarații publice, prin decizia procurorului”, a spus Victor Ponta la ieșirea de la DNA.

 

În ordonanța procurorilor DNA se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

 

Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați. 
Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil.

 

Pentru a crea aparența că vizita fostului lider străin în România nu are loc la inițiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi. În acest scop, Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că inițiativa îi aparținea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse.
În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte.
Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 euro necesară obținerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel și pentru formațiunea politică reprezentată de către acesta, conform înțelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de către președintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din județul Prahova.

 

În anul 2012, Victor Ponta a avut o întrevedere cu fostul premier britanic Tony Blair, la sediul central al PSD din Şoseaua Kiseleff.  

 

Ponta scrie pe Facebook că nu l-a acuzat nimeni că a primit 220.000 de euro sau orice alta suma de bani:
Decizia procurorilor a fost urmatoarea "sa nu fac declaratii in mass media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumenteaza cauza, la celelalte persoane cercetate in cauza, precum si la martorii audiati" -
Aceasta masura o voi contesta maine in fata judecatorilor de la ICCJ!
Dupa decizia ICCJ voi putea sa imi expun punctul de vedere si sa imi demonstrez nevinovatia!

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22