Postul Antena3, amendat de CNA după ce Monica Macovei a fost atacată la Sinteza Zilei

E.b. | 21.11.2017

Postul de ştiri Antena3 a fost amendat de Consiliul Naţional al Audovizualului (CNA) pentru o ediţie a emisiunii „Sinteza Zilei“ în care au fost lansate acuzaţii la adresa fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei.

Pe aceeași temă

 

  
Postul de ştiri Antena3 a fost amendat de Consiliul Naţional al Audovizualului (CNA) pentru o ediţie a emisiunii „Sinteza Zilei“ în care au fost lansate acuzaţii la adresa fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei.

 

După ce săptămâna trecută a fost sancţionată cu 5.000 de lei pentru apelativele folosite la adresa fostului preşedinte al României Traian Băsescu, „Sinteza Zilei“ a fost amendată din nou de CNA de această dată pentru acuzaţii neprobate la adresa Monicăi Macovei, fostul ministru al Justiţiei.

 

CNA a amendat cu 30.000 de lei Antena3 pentru o ediţie din mai a emisiunii realizate de Mihai Gâdea, conform News.ro, citat de comisarul.ro.

 

Potrivit raportului de monitorizare, în respectiva ediţie „Sinteza Zilei“ s-au făcut referiri la acuzaţiile aduse Monicăi Macovei de fostul procuror-şef al PNA-generalul (R) Ion Panaitescu cu privire la dosarul pe care i-a cerut să-l facă fostului ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, după ce i-ar fi dat documente secrete din arhiva SIPA. Antena 3 a difuzat un fragment din interviul telefonic cu generalul Panatiescu, acesta afirmând că Monicăi Macovei „nu i-a plăcut munca, că bea şi trăgea sfori; bătea femeile din arestul Poliţiei de la Gara de Nord“.

 

„Au fost şi mărturii publice legate de faptul că au existat bătăi pe vremea când era procuror, şi le-au asumat cei care au făcut aceste destăinuiri, iar doamna Macovei, probabil, căci este cel mai grav, are de răspuns la ce-a făcut după 1989 în momentul în care ia arhiva SIPA şi cere dosare politice la comandă“, a comentat moderatorul Mihai Gâdea după difuzarea interviului, potrivit raportului de monitorizare.

 

Informaţiile astea din ultimul calup, din ultimul minut, sigur că sunt greu de probat. Eu le acord o anumită credibilitate pentru că, pe de altă parte, nu cred că domnul Panaitescu ar inventa pe tema asta, nici nu văd ce interes ar avea în mod special… pe de altă parte, repet ce spuneam, e un om care ştie ce înseamnă o vorbă spusă în public“, a comentat şi Mugur Ciuvică, invitat în platou.

 

Pe parcursul emisiunii, nu a fost prezentat vreun punct de vedere al Monicăi Macovei. Amenda a fost dată în baza articolului 40, alineatele 1, 3 şi 4 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

 

În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea“, arată articolul menţionat.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22