Prea Sfiintiile lor Teodosie si Streza au coordonat lucrarile scrise de Becali in puscarie

Iulian Popescu | 09.01.2016

Printre coordonatorii lucrarile stiintifice ale scrise de condamnati care au vrut sa-si reduca pedeapsa se afla inalti prelati si un fost ministru liberal, Eugen Nicolescu, scrie Hotnews.

Pe aceeași temă

 

Pentru fiecare carte încadrată ca lucrare științifică pe care un deținut o scrie în timpul executării condamnăriii se scad din pedeapsă 30 de zile, reglementare ce a făcut ca în ultimii trei ani în inchisorile din Romania să se dezvolte o adevarata industrie publicistică - un număr total de 400 de cărți au fost scrise în celule de aproape 200 de pușcăriași, printre care câteva nume de foști demnitari care își ispășesc pedeapsa pentru fapte de corupție.

 

Printre autorii de după gratii se numără Becali, autor a cinci lucrări care i-au permis acestuia să se elibereze cu 150 de zile mai devreme.

 

Hotnews scrie că printre coordonatorii lucrarilor lui Gigi Becali se afla IPS Laurentiu Streza, Mitropolit al Ardealului, si IPS Teodosie, arhiepiscop al Constantei si Tomisului.

 

Marius Petcu, fost lider sindical al CNSLR-Fratia si al Federatiei Sanitas, l-a avut coordonator chiar pe fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, el insusi acuzat de plagiat in teza sa de doctorat.

 

Importanta celor 10 volume semnate de Dan Voiculescu a fost atestată de profesori universitari printre care se  numără și Dumitru Miron si Ion Smeureanu de la ASE.

 

Coordonatorul lucrarilor pe teme de jurnalism semnate de Dan Diaconescu si Sorin Rosca Stanescu este Ion Marin, decanul Facultatii de Jurnalism din cadrul Universitatii Hyperion.

 

Fost jurnalist la Scanteia/Adevarul, Ultima ora, fost director la publicatia Atac, fost membru in CA al TVR, Ion Marin a atestat si importanta temelor alese de alti condamnati pentru lucrarile lor stiintifice.

 

Printre acestea, cele scrise de fostul deputat Dan Pasat pe teme legate de coruptie si criminalitate informatica, dar si cele despre "China-Networking sau Guangxi-Comportament organizational" sau "Leadership intre carisma si funzi", scrise de Vasile Mihail Cristian, condamnat in dosarul "Trofeul Calitatii".

 

Printre cei eliberați condiționat pe baza acestei reglementări figurează și Treptow Kurt Wiliam, condamnat la 7 ani de închisoare pentru perversiuni sexuale.

În pușcărie el a scris lucrarea Viața și Timpul lui Vlad Dracul.

 

Cărțile scrise de George Becali:

  1.     Muntele Atos, patria ortodoxiei
  2.     Steaua si Becali
  3.     Becali si politica. Inceputurile
  4.     Iubirea milostiva si mantuitoare
  5.     Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei

 

„Nu poate nici CSM, nici ministrul Justiţiei (să schimbe această situaţie - n.r.) pentru că e lege. Poate propune Parlamentului schimbarea legii. Dacă este în lege că primeşti 30 de zile pentru o carte, nimeni nu poate schimba. Câştigul nu poate fi revocat, scrie în lege. Ea devine ştiinţifică prin ştampila editurii (...) Eu am făcut cinci cărţi, s-au vândut toate ca pâinea caldă. Dacă am făcut eu puşcărie cu cinci luni mai puţin, cui i-am făcut eu rău? A facut Borcea trei cărţi, care e problema? De ce atâta duşmănie şi răutate, că face un deţinut în loc de cinci ani, patru ani şi nouă luni. Dacă făceam eu încă cinci luni de puşcărie, cu ce îl încălzea pe procuror, pe CSM?”, a susţinut Becali la B1 TV.

 

”Se dă o declaraţie pe propria răspundere, că nu plagiezi. Dacă e plagiat, nu se poate revoca hotărârea. Se poate întâmpla să fii cercetat penal pentru declaraţie mincinoasă şi poţi să fii condamnat penal pentru declaraţie mincinoasă, dar câştigul de o lună nu poate fi revocat (...) Directorii de puşcării nu cunosc legea, pentru că ei nu vor să o aplice. Eu v-am spus conform legii, cum aceşti oameni şi eu, ne-am făcut un mic avantaj şi am speculat legea. (...) Cred şi eu că nimeni nu poate scrie 10 cărţi aşa, de unul singur. Dacă eşti ajutat şi dacă legea permite să fii ajutat de îndrumător, de ce să nu fii ajutat ca să scapi de pedeapsă mai repede? Eu pot să fac o carte cu un profesor universitar, el o scrie, eu, fără să scriu nimic, sunt coautor şi îmi dă legea 30 de zile pentru că sunt coautor. Eu nu am darul scrisului şi îl chem pe coordonator la puşcărie şi îi povestesc. El scrie cartea şi eu câştig zilele. Până schimbă Parlamentul legea, mi-am luat eu câştig cinci zile”, a adăugat Becali.

 

Cine a mai coordonat lucrări de pușcăriași

 

 Dan Voiculescu, care a scris 10 cărţi în mai puţin de un an şi jumătate de detenţie, a avut pentru şapte dintre ele recomandări primite de la profesorul Dumitru Miron, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, unde a predat şi fostul senator.

Două dintre cărţile sale au fost publicate de Editura Niculescu, trei de Editura Bibliotecha Târgovişte, două de Editura Casa Cărţii de Ştiinţă Cluj-Napoca şi una de Editura Monitorul Oficial, scrie Obiectiv Info.

 

Coordonatorii lucrărilor fostului premier Adrian Năstase - "Cele două românii" şi "Imunitatea parlamentară în România şi Europa" - au fost profesorul universitar doctor Paul Dobrescu de la SNSPA, respectiv conferenţiarul universitar doctor Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat la Ministerul Educaţiei.

 

Fostul ministru al Transporturior Relu Fenechiu a primit și el o binecuvântare de la un prelat: recomandarea pentru lucrarea "Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi" de la preotul profesor Vasile Nechita de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa.

În cazul cărţii "Ingineria avanasată soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a regiunii de nord-est" figurează la coordonator ştiinţific profesorul universitar doctor Alexandru Trifu de la Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi.

 

Legea ar putea fi modificată

 

La Senat a fost depus un proiect care propune eliminarea acestei prevederi ce oferă posibilitatea reducerii cu 30 de zile a condamnării, pentru fiecare volum publicat, scrie România Tv.

 

"Actuala lege a executării pedepselor stimulează impostura şi permite fentarea pedepselor privative de libertate. Simpla activitate de creaţie în penitenciar nu garantează că atitudinea antisocială a persoanei se va schimba în bine", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

 

Iniţiatorii proiectului legislativ consideră că reducerea perioadei de detenţie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică, invenţie sau inovaţie brevetate "nu poate fi valabilă în cazul persoanelor cu o instrucţie de vârf şi cu o calificare profesională superioară, care nu pot invoca necunoaşterea legilor sau neînţelegerea consecinţelor actelor antisociale comise".

 

"Comisia de eliberare condiţionată nu poate avea competenţa să judece valoarea unei invenţii sau a unei lucrări ştiinţifice şi nici să garanteze că respectiva invenţie sau lucrare nu este elaborată de cineva din afara penitenciarului şi însuşită de deţinut contra cost sau în schimbul altor foloase pe care le va furniza ulterior eliberării, autorului real", mai susţin iniţiatorii proiectului.

 

Cei 15 parlamentari care cer modificarea cadrului legal de executarea pedepselor şi măsurilor privative de libertate spun că "în baza actualei legislaţii au fost eliberaţi condiţionat cei mai mulţi falşi cercetători ştiinţifici şi scriitori de ocazie condamnaţi pentru acte de corupţie în ultimii ani".

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22