Președintele ANI recurge la pârghii legale ca să apere funcționarea instituţiei

E.b. | 12.12.2017

Bogdan Stan, președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI), a declarat că, în situația în care proiectul de modificare a Legii ANI va trece de Senat, are în vedere "orice pârghie legală" pentru a fi apărată legea de funcționare a instituției.

Pe aceeași temă

  

"Procedura o știm cu toții, noi vom vedea sub ce formă va trece de Senat și avem în vedere orice pârghie legală pe care o avem la dispoziție să putem să ne apărăm legea de funcționare", a răspuns Stan, întrebat de jurnaliști ce va face dacă proiectul de modificare a Legii ANI va trece de Senat.

 

El a menționat că, dacă acest proiect va fi adoptat, ANI nu va mai putea să aplice interdicții celor care au comis incidente de integritate.

 

"Dacă această modificare va trece, vom fi în imposibilitate să aplicăm sancțiuni, mai exact să aplicăm interdicțiile pentru persoanele care au comis incidente de integritate", a susținut Bogdan Stan.

 

 

Plenul Camerei Deputaților a dat undă verde luni încetării unor interdicții pentru parlamentari, prin aprobarea propunerii legislative pentru modificarea Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii 144/2007 privind înființarea și funcționarea ANI, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative.

 

Camera Deputaților a fost prima Cameră sesizată pentru acest proiect de lege, care este inițiat de deputatul PSD Florin Iordache.

 

Deputații au aprobat un articol conform căruia interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor în temeiul art. 25, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 — 2013, până la intrarea în vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea și completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, încetează de drept.

 

Conform unui amendament, persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor actuale sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22