Președintele Iohannis va numi direct seful Direcției Generale de Informații a Apărării

I.m. | 04.05.2017

Șeful Direcției Generale de Informații a Apărării, care grupează serviciile militare de informații și de contrainformații, va fi numit direct de președintele României.

Pe aceeași temă

 

 

Prevederea este inclusă în proiectul de modificare a Legii 346 / 2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, care a fost adoptat tacit  de Senat marti seara, potrivit Romania libera.

 

Proiectul a fost formulat de MApN si a fost deja adoptat și de Camera Deputaților.

 

Directorul general al DGIA va fi numit de președintele României, "la propunerea ministrului apărării, cu avizul prim-ministrului". Mandatul directorului general al DGIA va fi obligatoriu de patru ani, cu posibilitate de prelungire de până la un an.

 

În varianta anterioară a Legii 346, directorul general al DGIA era numit de ministrul Apărării.

 

Cu privire la directorul general al DGIA, ultima modificare legislativă precizează că acesta trebuie să fie cadru militar în activitate (ca și până acum), dar se specifică, în plus, faptul că el trebuie să fi exercitat obligatoriu, anterior, una dintre următoarele funcții: locțiitor al șefului DGIA, șef de direcție în cadrul DGIA sau locțiitor de șef de direcție în cadrul DGIA.

 

În cadrul DGIA vor funcționa, printre altele, structuri de informații militare, de contrainformații, structuri contrateroriste, precum și de apărare cibernetică. Atribuțiile DGIA se vor referi la amenințări militare și non-militare, atât externe cât și interne. Cu alte cuvinte, DGIA are dreptul să acționeze atât în exteriorul României cât și în interiorul țării. Conform Legii MApN, militarii din DGIA pot acționa atât deschis cât și acoperit, scrie Romania libera.

 

Funcția de director general al DGIA este exercitată, din anul 2013, de generalul Marian Hăpău.

 

În schimb, după modificările deja aprobate asupra legilor de funcționare ale SRI și SIE, directorii celor două principale servicii secrete ale României nu mai sunt numiți de președintele României, ci de Parlament, la propunerea președintelui României.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22