Premierul grec Alexis Tsipras, discurs in Plenul Parlamentului European: Sa evitam un moment de ruptura istorica

T.d. | 08.07.2015

Pe aceeași temă

Premierul Greciei a sustinut, miercuri dimineata, un discursul in Plenul Parlamentului European. Criza elena este un semn al neputintei colective a Europei, a spus Alexis Tsipras in fata eurodeputatilor.

"Ma gasesc astazi in mijlocul dvs. la numai cateva zile dupa ce poporul grec s-a exprimat cu putere, facand o alegere, a fost decizia noastra sa lasam poporul sa isi hotarasca viitorul. Am primit asadar mandatul sa incercam sa gasim o solutie durabila si corecta pentru greci, evitand greutarile din trecut, fara masuri extreme de austeritate care sa condamne economia la un cerc vicios si la recesiune", a declarat Alexis Tsipras in fata eurodeputatilor, arata Ziare.com.

Timp expira la sfarsitul saptamanii. Toti suntem responsabili pentru aceasta criza”, a spus si seful Consiliului European Donald Tusk.

"Un lucru este clar: Poporul grec a facut niste eforturi uriase in ultimii cinci ani, a epuizat capacitatea sa de rezistenta. Grecia nu e singura, alte tari s-au confruntat si ele cu dificultati si respect politicile dureroare care au fost implementate, insa nicaieri aceste programe nu au fost atat de dificile si lungi ca cele din Grecia (...).

"Banii acordati Greciei nu au ajuns niciodata la poporul elen, fondurile au fost pentru a salva bancile grecesti si europene
", a spus Alexis Tsipras, in apaluzele eurodeputatilor.

"Votul curajos al poporului grec nu inseamna ruperea de Europa, ci de a ne intoarce la principiile pe care s-a fondat Europa", a mai spus Tsipras.

"Primul obiectiv trebuie sa fie combaterea somajului si intarirea companiilor", a continuat Tsipras, adaugand ca acordul trebuie sa lase loc cresterii economice, pentru ca, fara aceasta, Grecia nu poate iesi din criza.

"In ultimii cinci ani, tara mea a devenit un fel de teren de experimentare pentru austeritate (...). Indiferent care sunt parerile unora sau altora, realitatea este ca majoritatea poporului grec spune ca nu are de ales si cere sa se renunte la acest drum fara iesire.

Ne dorim un acord cu partenerii nostri, insa un acord care sa arate o posibila iesire din criza, sa arate ca exista o luminita la capatul tunelului, care sa includa reformare, insa povara trebuie suportata de cei care pot si care, in utimii cinci ani, au fost menajati. Povara a cazut pe umarul muncitorilor, care astazi nu mai au posibilitatea sa suporte
", a punctat premierul elen, cu propunerea ca masurile de austeritate sa ii vizeze pe cei bogati care au facut profit in Grecia in ultimii ani.

Ne aflam intr-un moment crucial, criza Greciei este, de fapt, un semn al neputintei colective din Europa. Istoria Europei este una a acordurilor, nu de dezbinare, putem vorbi despre o Europa unita, nu trebuie sa permitem sa devina dezbinata. Vrem sa evitam un moment de ruptura istorica. Este important sa ne asumam raspunderea in fata istoriei", si-a incheiat Alexis Tsipras discursul din Parlamentul European.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22