Premierul Ponta refuza sa demisioneze: Doar Parlamentul poate sa ma demita. Presedintele Iohannis i-a cerut demisia dupa ce DNA a inceput urmarirea penala fata de Ponta

T.d. | 05.06.2015

Pe aceeași temă

Victor Ponta refuza sa demisioneze, dupa ce presedintele Iohannis i-a cerut astazi sa plece din functia de premier. “Am fost numit in functie de Parlamentul Romaniei si doar Parlamentul poate sa ma demita”, scrie Ponta pe Facebook.

 

 

Am avut cu Președintele Iohannis o discuție instituțională extrem de corectă și civilizată! Respect poziția sa publică,...

Posted by Victor Ponta on Friday, June 5, 2015

"Am avut cu Președintele Iohannis o discuție instituțională extrem de corectă și civilizată! Respect poziția sa publică, dar am fost numit în funcție de Parlamentul României și doar Parlamentul poate să mă demita! Cred că respectarea principiilor constituționale este esențială pentru societatea noastră și în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului și cetățenilor acestei țări! Asta ar însemna dictatură și cred că la peste 25 ani după 1989 ar fi o mare eroare pentru noi toți!", scrie Ponta in mesajul postat pe Facebook.
 

Iohannis cere demisia lui Ponta

Presedintele Klaus Iohannis solicita demisia lui Victor Ponta din functia de premier.

Solicitarea vine la putin timp dupa ce Directia Nationala Anticoruptie a decis sa inceapa urmarirea penala fata de premier. Ponta este cercetat in dosarul fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, cu privire la incheierea unor contracte de asistenta juridica cu companiile energetice Turceni si Rovinari.

"S-a comunicat public ca premierul e invinuit de fapte penale. Dupa parerea mea este o situatie imposibila pentru Romania ca premierul sa fie invinuit de fapte penale. Pe de alta parte, pentru Romania cel mai rau lucru care s-ar putea intampla acum e o criza politica", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

"Avand in vedere toate acestea, solicit demisia premierului Victor Ponta", a spus presedintele dupa o intrevedere cu seful Executivului.

Solicitarea privind demisia a fost comunicata de Iohannis premierului, in cadrul discutiei avute la Palatul Cotroceni.

 


Victor Ponta, premierul Romaniei, este urmarit penal de DNA in dosarul fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, legat de incheierea unor contracte de asistenta juridica cu companiile energetice Turceni și Rovinari. 


Ponta a declarat, la iesirea din sediul DNA, ca are calitatea de suspect in acest dosar. DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru.


Procurorii DNA arata, in primul cap de acuzare, ca avocatul Victor Ponta ar fi emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, in urma incheierii unei convenții de conlucrare profesională între SCA „Șova și Asociații” și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, acestea fiind decontate de societatea lui Sova. Procurorii arata insa ca sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, deoarece Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Ponta i-a cerut lui Sova să întocmească rapoarte de activitate juridică pentru activitatea pretins a fi prestată de el întocmindu-se astfel, în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Ponta a folosit o parte din sumele obținute pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București si a mai beneficiat de dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10 achitat partial de societatea lui Sova.


In al doilea cap de acuzare procurorii DNA arata ca premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Dan Șova, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22