Premierul Tudose, discuții cu Jucker despre ridicarea MCV până în 2019

I.g. | 11.07.2017

Premierul Mihai Tudose a afirmat, marţi, în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu preşedintele Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, că va întocmi o listă cu lucruri care trebuie făcute pentru a reduce birocraţia în domeniul absorbţie fondurilor europene şi astfel să crească gradul de absorbţie, listă pe care o va trimite şi Comisiei Europene, au declarat pentru News.ro surse oficiale.

Pe aceeași temă

 

Cei doi oficiali au discutat şi despre MCV, în luna noiembrie urmând să fie emis un nou raport. Premierul român l-a asigurat pe preşedintele Juncker că va ţine deficitul bugetar sub 3% şi va accelera absorbţia de fonduri europene, în acest sens urmând să întocmească o listă cu lucruri care trebuie făcute pentru reducerea birocraţiei şi creşterea absorbţiei, potrivit surselor citate de News.ro.

 

De asemenea, cei doi oficiali au discutat şi despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi posibilitatea ca acesta să fie ridicat până în 2019, urmând ca în noiembrie să fie dat un nou raport pe MVC. La discuţiile dintre Tudose şi Jean Claude Juncker a participat şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

 

Tudose: ”În niciun caz nu vor mai fi derapaje de genul surprizelor în cadrul Guvernului”

 

Premierul Mihai Tudose a declarat, marţi, la finalul întrevederilor pe care le-a avut cu şefii Comisiei Europene şi Consiliului European, că aceştia îşi doresc din partea autorităţilor ca tot ceea ce se face să se bazeze pe o îndelungă şi profundă consultare cu toţi factorii implicaţi, precizând că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va merge la Bruxelles ”să explice ce se întâmplă acum”. De asemenea, premierul a precizat că un raport verbal pe MCV va fi dat în această lună, urmând ca unul scris să fie publicat în luna noiembrie, angajându-se să nu aibă loc "derapaje".

 

”Avem promisiuni că până la preluarea preşedinţiei din 2019 lucrurile (MCV - n.r.) se vor închide dacă, evident, noi ne vom urmări în continuare parcursul care este apreciat. Şi în acest sens, am stabilit cu domnul Juncker şi cu prim-vicepreşedintele Timmermans o modalitate de lucru de a comunica în timp real despre stadiul evoluţiei lucrurilor”, a afirmat prim-ministrul. ”Acel raport verbal (MCV - n.r.) în luna aceasta, iar în noiembrie raportul scris. (...) Verbal, adică o primă declaraţie despre stadiul îndeplinirii obligaţiilor din MCV”, a adus clarificări premierul.

 

Mihai Tudose a precizat că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va merge la Bruxelles pentru a prezenta ”ce se întâmplă acum” şi a dat asigurări că ”nu vor mai fi derapaje de genul surprizelor în cadrul Guvernului”: ”Domnul ministrul al Justiţiei va veni la Bruxelles să explice ce se întâmplă acum. Ceea ce se doreşte de la România, practic este acest tip de comunicare publică, de comunicare în general cu Comisia şi ca tot ceea ce facem să se bazeze pe o îndelungă şi profundă consultare cu toţi factorii implicaţi de la societate civilă la organismele de control intern ale justiţiei. În niciun caz nu vor mai fi derapaje de genul surprizelor în cadrul Guvernului, ci vor urma un traseu predictibil, cu Parlament şi cu consultare generală”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22