Premierul Ungariei Viktor Orban bagă băncile în corzi: suspendă plata ratelor până la finele anului

Laurentiu Gheorghe | 18.03.2020

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat miercuri un moratoriu general privind rambursarea creditelor pentru toate companiile și debitorii privați până la finele anului.

Pe aceeași temă

Pe fondul crizei provocate de pandemia de coronavirus, premierul Ungariei a luat măsuri care vor băncile în mare dificultate, plata ratelor, atât dobânda cât și principalul, fiind suspendate până la sfârșitul anului, transmite Reuters.

„Persoanele fizice și companiile vor fi scutite de la plata principalului și a dobânzilor până la finele anului pentru creditele pe care le-au luat până astăzi”, a anunțat Viktor Orban într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook.

Anunțul premierului vine după ce Banca Națională a Ungariei, condusă de Gyorgy Matolcsy, fost ministru al Economiei în guvernul lui Orban, a făcut un apel către bănci să suspende în mod voluntar rambursarea împrumuturilor pentru companii și persoane fizice.

După ce Orban și-a anunțat decizia, forintul ungar, care s-a depreciat cu 6% în raport cu moneda euro de la începutul acestui an, a atins un minim istoric de 355 forinți pentru un euro. De asemenea, acțiunile grupului bancar OTP Bank au scăzut cu 7%, până la cel mai scăzut nivel de după luna iulie 2017.

Tot miercuri, premierul ungar a anunțat și alte măsuri destinate păstrării locurilor de muncă, măsuri care vizează cele mai vulnerabile sectoare, precum turismul, restaurantele şi petrecerea timpului liber. Companiile din aceste sectoare vor fi scutite de la plata contribuțiilor sociale. Orban a precizat că acestea sunt cele mai urgente măsuri adăugând că noi măsuri destinate stimulării economiei vor fi adoptate în zilele următoare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22