Președintele Academiei demisionează de la șefia CNATDCU după verdictul de neplagiat dat lui Iordache

Redactia | 08.01.2020

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a declarat că se va retrage de la conducerea CNATDCU după ce instituţia pe care o conduce a dat un verdict de neplagiat în cazul lui Florin Iordache.

Pe aceeași temă

Aurel Pop a declarat că nu ştie cine anume a semnat, în locul său, această decizie.

„Cred că un alt membru al Academiei, care are mai puţine de dus pe umerii săi, ar trebui să chivernisească această instituţie cheie pentru învăţământul din România”, a declarat Ioan-Aurel Pop pentru Adevărul.

Declaraţia acestuia vine după ce luni, acesta declara pentru publicaţia Newsweek că nu recunoaşte semnătura de pe documentul prin care Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) i-a dat verdict de neplagiat fostului ministru al Justiţiei Florin Iordache.

CNATDCU a decis la sfârşitul lunii decembrie 2019 că Florin Iordache nu a plagiat şi documentul care validează decizia poartă, conform legii, numele preşedintelui CNATDCU, Ioan-Aurel Pop.

Alăturat numelui lui Ioan-Aurel Pop există şi o semnătură scrisă de mână cu un pix.

Mai mult, după ce a publicat un articol pe această temă, Newsweek România a primit, în aceeaşi zi, un scurt mesaj de la preşedintele CNATDCU care a subliniat că semnătura de pe document nu îi aparţine şi că nici măcar nu a văzut vreodată actul.

Fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a obţinut titilul de doctor cu lucrarea „Impactul Corporaţiilor transnaţionale asupra proceselelor de integrare economică a României în UE” în Republica Moldova în 2007.

În acel an, Florin Iordache era deputat la Bucureşti.

Potrivit Newsweek România, liderul PSD a copiat pagini întregi dintr-un interviu-fluviu pe care Mihai Răzvan Ungureanu, pe atunci ministru de Externe, l-a acordat imediat după intrarea în UE.

Iordache nu precizează sursa şi nu foloseşte niciodată ghilimele.

Mai mult, un sfert din articolele trecute în bibliografie sunt scrise de el însuşi, iar 10% sunt comunicate de presă şi rapoarte.

De asemenea, Florin Iordache a copiat din alte zece surse în lucrarea sa de doctorat, în afara pasajelor consistente pe care le-a plagiat dintr-un interviu pe care fostul ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, l-a acordat în 2007.

Florin Iordache şi-a însuşit pasaje întregi din comunicate de presă, din programul de aderare la Uniunea Europeană, dar şi din ziarele româneşti.

Fostul ministrul Justiţiei preia, din aceste surse, paragrafe care depăşesc uneori întinderea unei pagini.

Florin Iordache nu mai făcuse anterior nici un fel de curs în domeniul relaţiilor economice internaţionale. Doctoratul a fost obţinut în anul 2007 la Universitatea Liberă Internaţională Moldova (instituţie privată), deşi pe atunci politicianul era deputat la Bucureşti.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22