Presedintele Comisiei Europene, despre crearea unei ARMATE a Uniunii: Rusia va intelege atunci ca vorbim foarte serios despre apararea valorilor europene

Fara Autor | 08.03.2015

Pe aceeași temă

Crearea unei armate europene va permite Uniunii să aibă o politică externă și de securitate comună, și să apere valorile UE, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu publicat duminică de Welt am Sonntag și citat de Agerpres.

 

"Nu vom crea o armată europeană pentru a o utiliza imediat. Însă o armată comună a tuturor europenilor îi va da de înțeles Rusiei că vorbim foarte serios atunci când este vorba de a apăra valorile UE", a spus Juncker, adăugând că o forță comună pentru cei 28 de membri ai UE va permite raționalizarea cheltuielilor militare și favorizarea integrării militare dintre aceste țări.

 

"O asemenea armată ne va ajuta să punem la punct o politică externă și de securitate comună", a subliniat președintele Comisiei Europene, insistând că nu se intenționează diminuarea rolului NATO.

 

"Imaginea Europei a suferit într-un mod dramatic. În termeni de politică externă, se pare că nu prea suntem luați în serios", a mai spus Juncker.

 

Această propunere riscă să nu fie pe gustul celor care se opun unei mai mari integrări europene, începând cu Marea Britanie, dar a găsit deja oarece sprijin din partea Germaniei. Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută că este sigură că dacă nu copiii ei, atunci cel puțin nepoții ei "vor cunoaște Statele Unite ale Europei", cu propria lor armată.

 

Welt am Sonntag îl cita duminică și pe șeful Comisiei pentru politică externă din parlamentul german, Norbert Roettgen, potrivit căruia ideea unei armate a UE este "o viziune europeană căreia i-a sosit vremea".

 

Potrivit aceleiași publicații germane, fostul secretar general al NATO, Javier Solana, ar urma să prezinte luni, la Bruxelles, un raport privind noua strategie de apărare europeană, făcând apel la o mai mare capacitate militară pentru intervenții în afara frontierelor UE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22