Presedintele Curtii Constitutionale din Republica Moldova: Rusia se implica MASIV si NEDORIT in alegerile parlamentare

T.d. | 29.11.2014

Pe aceeași temă

Republica Moldova se confrunta cu “implicari masive si nedorite” din partea Rusiei, in alegeri, sustine presedintele Curtii Constitutionale (CC) de la Chisinau. Alexandru Tanase mai afirma ca Moscova “asista mediatic, financiar si nu doar” acele formatiuni politice care sustin apropierea tarii de Kremlin, potrivit Mediafax.

Alexandru Tănase a declarat presei, sâmbătă, la Alba Iulia, că în Republica Moldova alegerile nu sunt politice şi nu reprezintă un banal exerciţiu de formare a puterii.

"În Republica Moldova, alegerile nu sunt politice, nu e un banal exerciţiu de formare a puterii de stat. În realitate, mâine (duminică - n.r.), ca şi de fiecare dată, moldovenii vor avea de făcut o alegere geopolitică. Aşa este construit sistemul în Moldova, că se votează pentru Europa sau pentru defuncta Uniune Sovietică, şi mâine se va da exact aceeaşi bătălie. Cetăţenii moldoveni vor fi puşi în situaţia să opteze pentru un viitor european sau pentru o nostalgie după anumite timpuri care au apus, slavă Domnului, şi sper eu nu vor mai reveni", a spus Tănase.

Cu privire la corectitudinea alegerilor de duminica, din Republica Moldova, Tanase si-a exprimat speranta pentru un scrutin “normal”. Totusi, oficialul moldovean a subliniat existenta unor “implicari masive si nedorite” ale Moscovei, care “asista mediatic, financiar si nu doar acele formatiuni politice care promit o apropiere de Federatia Rusa”.

"În partea care ţine de corectitudinea scrutinului este un scrutin complicat, unde asistăm la implicări masive şi nedorite din partea vecinilor noştri estici, în mod special, este vorba de Federaţia Rusă, care asistă mediatic, financiar şi nu doar acele formaţiuni politice care promit o apropiere de Federaţia Rusă. Sperăm foarte mult că scrutinul se va desfăşura normal, sperăm că cetăţenii Republicii Moldova care sunt în afara ţării vor avea posibilitatea să voteze şi scrutinul să decurgă onest, sincer şi cu respectarea tuturor normelor legale", a mai spus Alexandru Tănase.

Presedintele Curtii Constitutionale si-a exprimat punctul de vedere in privinta votului de duminica.

"Pot să vă spun cum vreau eu să fie rezultatul. Vreau ca acele formaţiuni politice care subscriu valorilor europene şi care văd Republica Moldova în Europa să obţină o victorie convingătoare. Este ok să ţinem minte trecutul, dar este o prostie să te întorci acum de unde ai pornit. Este corect ca, dacă te-ai angajat într-un proiect, bunăoară noi ne-am angajat să mergem spre Europa, să continuăm acea cale până vom atinge punctul final şi vom deveni membri deplini ai Uniunii Europene", a afirmat Alexandru Tănase.

Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, a făcut aceste declaraţii sâmbătă, la finalul ceremoniei în cadrul căreia a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "1 Decembrie 1918".

Duminică vor avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. În România au fost amenajate secţii de votare la sediul Ambasadei din Bucureşti, la misiunea consulară din Bucureşti, la Consulatul din Iaşi, la Constanţa, Braşov, Timişoara, Galaţi, Cluj-Napoca, Suceava, Bacău şi Iaşi.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22