Primăria Capitalei ridica un bloc de 23 de metri langa un monument istoric. USR se opune

I.g. | 29.09.2017

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat joi un plan urbanistic zonal care prevede construirea unui bloc de 23 de metri in Piata Lahovary nr.8 din Bucuresti, in fata unei case vechi, parter si etaj, si la doar cativa metri de curtea Casei Oamenilor de Stiinta.

Pe aceeași temă

 

 

Cladirea veche va fi  consolidata, iar la cladirea noua va avea trei nivele in subteran, parter si patru etaje. Imobilul ar fi urmat sa adaposteasca locuinte, hotel, birouri, comert si cazinou. Proprietarul este firma Falcon Consulting, iar proiectant este Facultatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, scrie Hotnews.ro.Grupul USR a cerut consilierilor sa nu voteze proiectul insa fara succes. "Am cerut retragerea PUZ Lahovary de pe ordinea de zi. Firea a raspuns ca  refuza pentru ca nu  exista motiv pentru  retragerea PUZ-ului doarece fusese modificat si este in regula. Si anume, fusese informata de catre Diana Olteanu, director executiv  la Directia de urbanism, ca inaltimea imobilului a fost redusa la 3 etaje, dar si ca ar exista o plangere prealabila facuta de catre investitori impotriva Primariei Capitalei. Cind s-a ajuns la punctul de pe ordinea de zi la care figura PUZ Lahovary am solicitat presedintelui de sedinta sa o convoace pe Diana Olteanu pentru a-mi confirma cele afirmate de primarul Gabriela Firea, avand in vedere ca documentatia care era publicata pe site era cea initiala, adica un bloc de 23 metri  inaltime (aproximativ 7 etaje). Lucrurile nu erau de loc clare, mai mult, miercuri  in sedinta Comisiei de urbanism nu ni se  prezentase o documentatie noua. Presedintele de sedinta a refuzat sa o  convoace pe Diana Olteanu si consilerii PSD au incercat sa ma opreasca sa-mi exprim opinia impotriva adoptarii PUZ-ului. In final, Orlando Culea mi-a taiat microfonul. PSD si PMP au votat pentru. PNL lipsea", a explicat Roxana Wring, consilier USR. 

 

Societatea Falcon Consulting a solicitat in 2012 Tribunalului Bucuresti sa oblige Consiliul General al Municipiului Bucuresti sa emita un Plan Urbanistic Zonal care sa permita construirea proiectului, insa in 2014 a pierdut procesul. Ambele proiecte au fost criticate dur de societatea civila, argumentele fiindca sunt prea inalte si masive pentru a fi construite in aceste zone protejate, cu cladiri istorice. Piata Lahovary face parte din Zona Protejata Pitar Mos, iar inaltimea maxima este de 13 metri. In jur sunt patru cladiri monument, printre care Casa Oamenilor de Stiinta. Cladirea de 23 de metri inaltime va fi la doar trei metri de curtea acestui monument.


 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22