Procedura pentru alegerea președintelui AEP se reia. Toni Greblă nu mai este dorit nici de PSD

L. G. | 07.03.2023

Conducerea Parlamentului a decis marti reluarea procedurii alegerii șefului AEP, cu depunerea candidaturilor până pe 17 martie și votul în plen pe 24 martie.

Pe aceeași temă

Potrivit unor surse parlamentare, PSD a cedat în fața PNL care nu îl dorea pe Toni Greblă la șefia Autorității Electorale Permanente, social-democrat cu ștate de vechi în partid. De asemenea, liberali nu agreează nici faptul că fostul președinte, Mitulețu Buică, tot omul PSD-ului, a rămas secretar general în cadrul Autorității. O discuție pe acest subiect urmează să aibă loc în cadrul coaliției.

În cadrul şedinţei Birourilor reunite ale celor două Camere, s-a prelungit calendarul numirii unui preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente. Astfel, până în data de 17 martie pot fi depuse candidaturi, pe 24 martie vor avea loc audierile în comisii şi pe 28 martie, la ora 13.00 va avea loc votul în plenul reunit. Potrivit unor surse parlamentare, şefia AEP urmează să mai fie negociată în cadrul coaliţiei de guvernare, în contextul în care PNL nu este de acord cu numirea lui Toni Greblă şi nici cu faptul că preşedintele demisioar, Constantin Mituleţu Buică, a rămas secretar general în cadrul Autorităţii.

Liberalii l-ar prefera la şefia AEP pe actualul vicepreşedinte Marian Muhuleţ.

Preşedintele Camerei Deputaţilor și șeful PSD Marcel Ciolacu susținea recent că şefia Autorităţii Electorale Permanente nu este împărţiţă politic între PSD şi PNL şi este convins că Toni Greblă, un vechi membru al partidului, actualul prefect al Capitalei susţinut de social-democraţi pentru şefia AEP, va asigura independenţa instituţiei, inclusiv în anul electoral 2024. Referitor la faptul că fostul preşedinte al AEP Constantin Mituleţu-Buică este acum secretar general al aceleiaşi instituţii, Ciolacu a replicat: „Nu îmi cereţi să încalc legea sau să fac un abuz în serviciu din dorinţa dacă este normal sau anormal”.

”Nu există niciun blocaj la AEP. Domnul Toni Greblă a fost judecător la CCR. Putem să îi aducem multe (acuzații – n.r.). Cu toţii avem un trecut. O să fie vot pe AEP. Cred că nu va fi mâine, va fi peste două săptămâni. (...) Repet, preşedintele AEP nu îl discutăm politic şi nu îl împărţim politic între PSD şi PNL. A existat o procedură în Parlament unde s-au depus anumite dosare. Unele au fost acceptate. Sunt ferm convins că experienţa domnului Greblă o să asigure independenţa la AEP”, afirma Marcel Ciolacu.

Toni Greblă (69 de ani) este prefectul Capitalei din mai 2022. Anterior, el a fost președintele secției de drept privat din Consiliul Legislativ, secretar general al guvernului Dăncilă, judecător la Curtea Constituțională, senator PSD și prefect de Gorj.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22