Procurorul care-l anchetează pe fostul șef al DNA Ploiești respinge protecția lui Toader

Dora Vulcan | 23.05.2018

Procurorul de la Parchetul General care-l anchetează pe fostul șef al DNA Ploiești neagă faptul că asupra sa s-ar fi exercitat vreo presiune din partea procurorului general Augustin Lazăr, așa cum a afirmat ministrul Tudorel Toader la Antena 3, unde a anunțat că a sesizat Inspecția Judiciară și a cerut CSM să o protejeze pe procurorul Elena Iordache.

Pe aceeași temă

 

 

 

Elena Iordache, procurorul care face ancheta în dosarul în care este cercetat fostul şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, transmite, prin intermediul Biroului de Presă al Parchetului General, că Augustin Lazăr "nu a exercitat vreo presiune sau ameninţare" în cauza mediatizată.

 

”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, nu a exercitat vreo presiune sau ameninţare, nu a avut atitudini contrare Codului Deontologic al Magistraţilor faţă de persoana mea, în referire la cauza mediatizată în presă”, a transmis Mediafax procurorul Elena Iordache prin intermediul Biroului de Presă al Parchetului General.

 

Ministrul Toader sesizează IJ și cere CSM protecția procurorului Iordache la sesizarea Andreei Cosma

 

"Pe baza informaţiilor deţinute, am solicitat CSM să procedeze la sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea verificării eventualelor acte şi fapte de natură să încalce independenţa procurorului Elena Iordache. Subliniez că eventuale fapte de natură să încalce independenţa, în sensul să o împiedice în normala desfăşurare a urmăririi penale", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

 

Reprezentanţii CSM au anunţat că solicitarea ministrului Justiţiei a ajuns miercuri la Consiliu.

 

Deputatul Andreea Cosma i-a transmis o adresă oficială ministrului Justiţiei, prin care îi solicită informaţii privind măsurile dispuse pentru a apăra independenţa procurorului Elena Iordache, cea care instrumentează dosarul de la PÎCCJ al procurorului Lucian Onea.

 

„Văzând informaţiile apărute în presă în cursul zilelor de 21.05.2018 şi 22.05.2018 în sensul că asupra procurorului Elena Iordache din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-ar face presiuni în sensul ca aceasta să dispună o altă soluţie decât cea pe care ar intenţiona să o ia potrivit legii şi conştiinţei sale, vă solicit să-mi comunicaţi ce măsuri dispuneţi pentru apărarea independenţei procurorului de caz şi impiedicarea oricărei imixtiuni ierarhice sau de altă natură în activitatea unui procuror, care trebuie să se bucure de independenţă totală pe soluţii”, se arată în sesizarea pe care deputatul Andreea Cosma i-a transmis-o lui Tudorel Toader.

 

Procurorul Elena Iordache, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), este cea care instrumentează dosarul în care sunt vizaţi procurorul Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu.

 

 

 

Background

 

 

  • Șeful DNA Ploiești, Lucian Onea și procurorul Mircea Negulescu sunt cercetați penal

 

 

Lucian Onea a cerut marţi eliberarea din funcţia de procuror-şef al DNA Ploieşti pentru a nu afecta credibilitatea şi prestigiul instituţiei, precizând că acuzaţia pe care anchetatorii Parchetului General i-o aduc "nu are corespondent în realitate", informează DNA.

 

 

Procurorul-şef al Serviciului teritorial Ploieşti, Lucian Onea, a transmis conducerii instituţiei o cerere de eliberare din funcţia de conducere pe care o deţine, având în vedere situaţia ivită ca urmare a anchetei demarate împotriva sa, pentru a nu afecta credibilitatea şi prestigiul instituţiei şi pentru a nu crea o vulnerabilitate la nivelul Serviciului Teritorial Ploieşti, transmite biroul de presă al DNA. 

 

În cererea menţionată, arată sursa citată, acesta apreciază că acuzaţia care îi este adusă, de participaţie improprie la complicitate la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare în dosarul aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, "este total nefondată şi nu are corespondent în realitate".

 

DNA informează că cererea a fost transmisă Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

 

 

 

  • Șeful DNA Ploiești, Lucian Onea și procurorul Mircea Negulescu sunt cercetați penal

 

 

Procurorul-șef DNA Ploiești, Lucian Onea și procurorul Mircea Negulescu sunt cercetați penal într-un dosar pentru pentru participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare. Marți a fost audiat Onea la PICCJ, iar vineri urmează să fie audiat Negulescu.

 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a anunţat, pe 13 februarie, că procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică efectuează cercetări într-o cauză constituită în urma unei plângeri formulate după difuzarea înregistrărilor de la DNA Ploieşti.

 

"Secţia de urmărire penală şi criminalistică efectuează cercetări într-o cauză penală constituită ca urmare a înregistrării unei plângeri penale şi care vizează aspectele prezentate de către mass-media. Totodată, Inspecţia Judiciară - din oficiu şi la solicitarea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii - efectuează verificări prealabile pentru a stabili dacă există indicii privind săvârşirea vreunei abateri disciplinare cu privire la aceleaşi aspecte", preciza PÎCCJ.

 

Postul de televiziune Antena 3 a prezentat, pe 11 februarie, mai multe înregistrări audio în care erau redate presupuse discuţii ale procurorului-şef al Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA, Lucian Onea, cu fostul deputat Vlad Cosma, trimis în judecată într-un caz de corupţie, referitoare la falsificarea unor probe din dosare.

 

Precizările veneau în urma solicitărilor mass-media de a prezenta un punct de vedere în legătură cu relatările referitoare la o serie de aspecte vizând activitatea unor procurori din cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA.

 

“Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are deplină încredere că atât investigaţia penală, cât şi verificările prealabile vor fi efectuate cu profesionalism şi vor elucida aspectele semnalate în mass-media”, se mai menţiona în comunicat.

 

Şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, a declarat marţi, la ieşirea de la Parchetul General, că procurorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, transmite Agerpres.

 

"Mi-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile. Urmează să administrăm probe în vederea aflării adevărului. Fiecare o să răspundă pentru faptele pe care le-a făcut", a spus Onea.

 

El a afirmat că nu vrea să discute detalii din dosar şi că urmărirea penală este secretă.

 

Totodată, Lucian Onea s-a declarat nevinovat în acest dosar.

 

Acesta s-a prezentat la Parchetul General marţi, în jurul orei 10,00, unde a stat aproximativ o oră.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22