Procurorul general acuza Comisia Iordache de manipulare grosolana: Sfideaza bunul simt juridic

E.b. | 23.11.2017

Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, spune ca modificarile adoptate pana acum de comisia speciala condusa de Florin Iordache sunt "regretabile", sfideaza "bunul simt si bunul simt juridic" si se vor intoarce cu siguranta impotriva celor care acum le initiaza.

Pe aceeași temă

 
 

In opinia procurorului general, dezbaterile pe Legile Justitiei nu ar trebui sa se faca in procedura de urgenta, iar magistratii ar trebui consultati in legatura cu aceste modificari.

 

"Nu poti face cu forta niste modificari si apoi sa obtii ordine de drept care sa fie agreata de toata lumea. Lucrurile astea se intorc impotriva celor care le initiaza. Orice lucru facut cu forta nu poate fi bine apreciat, nu numai de societatea civila, dar si de profesionistii care lucreaza cu el", a sustinut Lazar.

 

Intrebat cum comenteaza faptul ca o parte dintre propuneri au venit chiar de la UNJR, Lazar a replicat, conform ziare.com: "Din pacate, am observat ca se lanseaza idei, ca propunerile vin de la magistrati. Am impresia ca este o manipulare grosolana acest fapt. Vreau sa va spun ca toti magistratii doresc sa cunoasca din timp si sa analizeze astfel de propuneri si, apoi, dupa un studiu de impact foarte serios, sa vina cu ele.

 

Ca a venit cineva de undeva, pe motiv ca de la o asociatie de magistrati, sunt sigur ca este o manipulare grosolana si mi se pare ca asa ceva nu trebuie sa existe".

 

Intrebat de jurnalisti cum califica propunerea adoptata in cadrul comisiei speciale de abrogare a prevederii potrivit careia presedintele Romaniei putea refuza o data numirea magistratilor, Lazar a cerut o analiza temeinica inainte de a fi luate astfel de decizii.

 

"Prin raportul MCV s-a precizat ca orice modificare a ordinii de drept este de dorit sa fie discutata cu magistratii. Aceste modificari nu trebuie facute intempestiv, ci numai printr-o analiza temeinica, atenta, cu cei care se ocupa de domeniul Justitiei", a spus Lazar.

 

Procurorul general a calificat drept "regretabila" propunerea de scoatere a CSM din circuitul de verificare a declaratiilor privind apartenenta la serviciile secrete si inlocuirea cu comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatii SRI si SIE.

 

"Astfel de propuneri necesita analize serioase si apoi exprimat un punct de vedere. Este absolut regretabil daca este asa. Oricine forteaza modificarea ordinii de drept prin care noi am intrat in UE forteaza bunul simt si bunul simt juridic. (...) Eu va pot asigura ca magistratura romana este una matura si nu este condusa de niciun serviciu secret. Asa ceva nu exista decat in fantasmagoriile unora care vor sa atace Justitia", a sustinut Lazar.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22