Prof. Dr. OTILIA HEDEŞAN, prorector al Universității de Vest, Timișoara: Schimbări de statute în sistemele noastre universitare

Fara Autor | 26.06.2012

Pe aceeași temă

1. Din textele comparate ale lucrării de doctorat a lui Victor Ponta şi cărţile din care acesta s-a inspirat (Dumitru Diaconu – Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate, Editura All Beck, 1999; Vasile Creţu - Drept Internaţional Penal, Editura Tempus, 1996 şi Ion Diaconu - The International Criminal Court: A New Stage, Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002) reiese că zeci de pagini sunt identice, fără a avea vreun semn de citare sau note de subsol. Consideraţi că se poate vorbi în această situaţie de plagiat?

2. Care ar trebui să fie consecinţele în acest caz?

3. În cazuri similare din străinătate (Ungaria şi Germania), comunitatea academică a reacționat ferm. Consideraţi că ar fi normală o atitudine de acelaşi tip şi în România?

 

1: Eu am urmat, în anul întâi de facultate, un curs despre tehnicile de documentare și normele de redactare specifice unui text științific. Am învățat atunci că par­cur­gerea unei bibliografii pe cât se poate com­plete asupra temei este primul pas într-o cercetare onestă și consistentă. Profesorii mei m-au învățat că o lucrare e bine să în­ceapă cu trecerea în revistă a principalelor idei formulate, în timp, asupra chestiunii, citându-le, cu ghilimele, note de subsol sau de final, redactate după reguli foarte stricte și tehnice. De exemplu: se respectă strict ordinea informațiilor, există reguli pri­vitoare la corpul și formatul de literă, trebuie utilizat un set întreg de formule de tipul idem, ibidem, cf, passim, fiecare cu semnificația sa foarte clară. Mai mult decât atât, dacă una dintre idei ți-a par­venit într-o discuție privată, ea urmează să fie semnalată printr-o notă de subsol care se înscrie în formula aproape rituală „această idee mi-a fost comunicată, în­tr-o discuție personală..., căruia îi mul­țumesc și pe această cale“. Am predat câțiva ani un curs despre aceste tehnici de redactare la Universitatea de Vest din Timișoara și am încercat să transmit ideea că respectarea acestor reguli nu este un simplu pat al lui Procust, o chestiune de jargon academic, ci un rit de trecere și re­cunoaștere în cadrul comunității pro­fe­sionale, o formă de respect față de aceas­ta. Dincolo de aceste practici, uzuale de decenii bune, e derapaj academic și ile­galitate, indiferent de cum pot fi in­ter­pre­tate definițiile legale în uz la un moment dat ale plagiatului.

2: Dacă plagiatul devine din subiect de pre­să verdict, problema retragerii titlului de doctor trebuie luată în discuție de că­tre CNATDCU. Și, desigur, subsecvent, re­tragerea dreptului de a coordona doc­to­rate pentru coordonatorul de teză. Mai departe, în linia consecințelor, este vorba despre opțiuni de onoare.

3: Comunitatea academică din România a reacționat fragmentar și timorat în ultima săptămână, poate fiindcă este vorba des­pre premierul în termen al României, iar ghemul interpretărilor referitoare la jo­cu­rile politice, la manipulare înconjoară ca­zul tezei de doctorat în sine. Mai ne­liniștitoare, însă, mi se pare ideea că lipsa de fermitate și de unitate a comunității academice este un simptom al faptului că acest caz intens mediatizat nu este sin­gular, iar decizia care va fi luată în această situație va conduce, pe cale de consecință, la o serie întreagă de schimbări de statute în sistemele noastre universitare. Pentru mine, ca om care lucrează în sistemul de învățământ superior din România, aici es­te provocarea, chiar dacă, în calitate de simplu cetățean al României, sunt in­te­re­sată de cazul spectacular numit, acum, Victor Ponta.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22