Profesiile liberale risca sa dispara, sustine Confederatia Nationala a Patronatului Roman: Autoritatile au declansat un adevarat razboi impotriva profesiilor liberale

T.d. | 04.05.2015

Pe aceeași temă

Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR) atrage atentia asupra faptului ca profesiile liberale – medicii, farmacistii, arhitectii, avocatii, consultantii fiscali, jurnalistii – ar putea fi obligate de ANAF la plata unor sume mai mari decat cele castigate in ultimii cinci ani.

CNPR sustine ca profesiile liberale risca sa dispara daca Guvernul decide sa anuleze prin hotarare prevederea din Codul Fiscal privind caracterul independent al activitatilor profesiilor liberale, potrivit Gandul.

Astfel, daca proiectul de hotarare – aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor – va fi aprobat, persoanele cu profesii liberale vor fi recalificate ca avand activitati dependente.

CNPR sustin ca, in acest mod, cei care au profesii liberale vor fi considerati simpli salariati, urmand a fi pusi sa achite retroactiv impozite si taxe suplimentare, pe langa cele deja achitate.

Autoritatile au declansat astfel un adevarat razboi impotriva profesiilor liberale, prin controale ale Fiscului, care se finalizeaza prin stabilirea, ca obligatie solidara de plata a profesionistilor si clientilor acestora, a unor sume ce depasesc cu 10-20% veniturile totale brute incasate de profesionisti in perioada controlata”, sustin reprezentantii CNPR.

Ei mai arata ca “aceste sume aberante provin din aplicarea de catre ANAF a unor impozite, penalitati si dobanzi la sumele platite deja de profesionisti, conform legii, pe toata perioada ultimilor cinci ani”.

Acest comportament, considera Confederatia, arata ca Fiscul incalca inclusiv deciziile instantelor de judecata din Romania – Inalta Curte de Casatie si Justitie  si Curtea de Apel Bucuresti – care au statuat irevocabil imposibilitatea neconditionata de recalificare a profesiilor liberale.

Vrem sa se inteleaga ca suntem de acord ca trebuie redusa evaziunea fiscal, insa nu mai intelegem nimic din acest numar foarte mare din masuri represive”, a spus Anca Vlad, vicepresedinte al CNPR si presedinte al grupului Fildas.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22