Proiect de OUG: Guvernul vrea să modifice taxele oricând, fără să mai respecte Codul Fiscal

Redactia | 20.09.2023

Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, a pregătit o ordonanță de urgență prin care vrea să poată majora taxe în termene mai scurte de cele 6 luni prevăzute în prezent de Codul Fiscal.

Pe aceeași temă

În prezent, modificările la Codul fiscal (Legea nr. 227/2015) intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României. Iar în cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puţin pe parcursul acelui an.

Guvernul susține că „în situații extraordinare de deficit bugetar, în care se impune luarea unor măsuri urgente de consolidare fiscal-bugetară în interesul public și strategic al României, pentru asigurarea sustenabilității finanțelor publice”, este necesară flexibilizarea condițiilor din Codul fiscal care restricționează posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, majorarea celelor existente, eliminării sau se reducerii facilităţilor existente.

Aceasta este situația în prezent, ținând cont că în primele șase luni din acest an deficitul s-a ridicat la 2,32% din Produsul Intern Brut (PIB) și, în lipsa unor măsuri fiscal-bugetare, nivelul prognozat pentru finalul anului este de aproximativ 6,84% din PIB.

Astfel, Guvernul propune modificarea Codului fiscal, în sensul „flexibilizării condițiilor actuale din Codul fiscal care restricționează posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, majorarea celor existente, eliminării sau se reducerii facilităţilor existente, a căror intrare în vigoare să fie prevăzută la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

În acest sens, se propune introducerea unei excepții de la regulile actuale prevăzute la art. 4 din Codul fiscal, conform căreia, în situații extraordinare de deficit bugetar, să poată fi efectuate modificări şi/sau completări ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prin care se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, cu intrare în vigoare la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22