Proiectul de lege al PNL, legat de transferul profitului, vizează si Google sau Facebook

E.b. | 26.10.2016

Un nunar de 23 de deputati liberali, printre care Alina Gorghiu si Daniel Zamfir, au initiat un proiect de lege care prevede impozitarea in Romania a profitului obtinut de marile companii in tara noastra.

Pe aceeași temă

 

 

Proiectul, care transpune o directiva europeana adoptata anul acesta, ar urma sa impiedice transferul profitului obtinut in Romania catre juridisdictii fiscale mai favorabile. Proiectul de lege se inscrie intr-o miscare europeana mai larga ce tinteste multinationalele care reusesc legal sa isi expatrieze profiturile. Companii precum Google sau Facebook ar putea fi afectate de aceste prevederi, ele fiind deja in atentia Fiscului, conform HotNews.ro.


In expunerea proiectului, initiatorii sustin ca vor sa previna dezechilibrele dintre companiile care plătesc impozitele în România şi cele care se sustrag de la plata acestor obligaţii fiscale.


"Propunerea legislativa isi doreste sa garanteze faptul ca impozitele sa fie platite acolo unde sunt generate profiturile si unde este creata valoarea... Momentan, in mediul de afaceri din Romania exista un dezechilibru care afecteaza competitivitatea si dezvoltarea pietei interne. In timp ce unii intreprinzatori platesc 16% impozit pe profit, unele companii cu activitate in mai multe state isi trimit profitul, inregistrat in Romania, in state terte din aceasta lume, inclusiv prin intermediul offshore. Intalnim de multe ori companii care activeaza in Romania si care ajung la profit zero, tocmai ca sa evite sa plateasca taxe si impozite in Romania", arata initiatorii proiectului de lege.


Proiectul transpune Directiva UE 2016/1164, adoptata de Consiliul UE in 12 iulie. Directiva este o reactie e UE fata de scandalurile majore din ultimii ani care au implicat multinationale, mai cu seama americane, care au reusit sa evite taxarea in tara de origine a realizarii profitului.


Daca proiectul va fi adoptat, legea ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017.


Si in Romania au inceput sa apara in ultima perioada proteste ale companiilor autohtone fata de practica unor multinationale care isi creau, legal, un avantaj competitiv prin taxarea profiturilor in paradisuri fiscale.

 

In luna mai, presedintele ANAF, Dragos Doros, a anuntat ca Facebook, Google si alte companii din industria online, care nu sunt inregistrate in Romania, sunt investigate de Fisc. El a spus ca se incearca identificarea veniturilor realizate de mai multe companii IT, dar care nu se reflecta in declaratii de impozite la noi, pentru a putea fi taxate corespunzator.

   

Proiectul de lege

 

Expunerea de motive

 

Initiatorii proiectului de lege:

 

Buican Cristian, Cherecheş Florica, Ciurariu Florin, Cozmanciuc Corneliu-Mugurel, Crăciunescu Grigore, Dolha Mircea, Dumbrăvanu Paul, Gheorghe Andrei Daniel, Gorghiu Alina-Ştefania, Hărău Eleonora-Carmen, Horga Vasile, Ispir Raluca-Cristina, Motreanu Dan-Ştefan, Nicoară Romeo Florin, Nicolăescu Gheorghe-Eugen, Oros Nechita-Adrian, Palăr Ionel, Roman Petre, Ştirbu Gigel-Sorinel, Tămâian Ioan, Varga Lucia-Ana, Voicu Mihai Alexandru, Zamfir Daniel-Cătălin 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22