Protestul de la simularea Bacului, semnal de alarmă față de sistemul de învățământ sau doar răsfăț?

Laurentiu Gheorghe | 18.03.2019

La simularea Bacalaureatului, parte dintre elevi de clasa a XI-a și a XII-a vor preda foile albe, în cadrul protestului #foiagoală a anunțat președintele Consiliului Național al Elevilor, Petru Apostoaia.

Pe aceeași temă

Pertru Apostoaia a declarat pentru EduPedu.ro că în felul acesta se protestează pentru că simulările au ajuns să fie doar experimente ale Ministerului Educației, nu și experiențe de învățare pentru elevi.

Din pacate, spune liderul elevilor, ministerul n-a acceptat pana acum niciun dialog constructiv cu elevii, pe aceasta tema.

Pe elevi nu-i ascultă nimeni

„Colegii mei au participat la o comisie de dialog social de la Ministerul Educaței, în care nu au fost deloc ascultați și au fost chiar numiți obraznici de către anumite persoane.

Dupa o saptamana, le-am spus si colegilor ce am de gand sa facem. Initial, au fost destul de reticenti, insa discutand au inteles si ei ca trebuie sa fim liderii acestei generatii, sa conducem inspre o modalitate prin care sa se faca o schimbare reala. Astfel, au fost de acord sa facem aceasta forma de protest si chiar ma bucura acest lucru”, a spus Apostoaia.

Elev in clasa a XII-a, acesta a declarat ca a primit semnale de sustinere privind protestul inclusiv din partea mai multor profesori si chiar directori de scoli.

„Au fost atat de multe proteste de strada si alte tipuri de proteste ale sindicatelor si poate chiar ale parintilor, insa acelea nu au schimbat nimic, pentru ca o parte au fost doar pentru drepturi salariale si o buna alta parte nu au fost luate in seama pentru ca nu au fost de impact.

Astfel ca am ales aceasta metoda de protest cu #foaiagoala, prin care ii indemnam pe elevi fie sa dea foaia goala, fie sa scrie ceea ce ii deranjeaza la sistem", a mai declarat liderul elevilor.

Orice fraier poate să dea o foaie goală

În schimb, fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, consideră protestul ca o formă de răsfăț. El le transmite elevilor care susțin zilele acestea simularea Bacalaureatului să protesteze luând 10 pe linie „și că sunteți mai buni decât impostorii care vă conduc”, a scris Daniel Funeriu, pe pagina sa de Facebook.

„Orice fraier poate să braveze dând o foaie goală. Dacă tot vreți să protestați, faceți protestul ‘foaia plină’, demonstrați că luați 10 pe linie și că sunteți mai buni ca impostorii care vă conduc”, consideră Funeriu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22